Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé chtějí ekologické tašky, ale zdarma

Lidé chtějí ekologické tašky, ale zdarma

Hypermarkety budou až na drobné vyjímky minimálně do konce roku nabízet zákazníkům igelitové tašky zdarma. Nepotvrdily se tedy zprávy o tom, že by se za ně mělo brzy platit. Sdružení na obranu spotřebitele se vás proto ptali v anketě, zdali jste ochotni si připlatit za ekologickou tašku.

Ze strany obchodů se jedná o jakousi medvědí službu. Na jedné straně nám prodejci umožní si odnést nákup domů, na straně druhé je tak šířen odpad . To si také uvědomuje 28,7 % spotřebitelů, kterým je jasné, že přírodní prostředí se musí šetřit. Igelitek zdarma si totiž v obchodech můžete nabrat libovolné množství, někteří lidé je doma dávají třeba místo sáčků do odpadkových košů.

„Za tašku bych platit nechtěla, jsem ráda že jsou zdarma, beru si jich vždycky víc a ani za ekologickou tašku platit nechci,“ říká paní Hana. K paní Haně se přiklání 6,5 % odpovědí těch, kteří požadují plastové tašky zdarma. Za pevnou igelitovou tašku zaplatíte v obchodě 5 až 8 korun, papírová stojí 7 až 10. Bohužel nejdražší variantou je právě ekologická taška. Ze 40,7 % vašich odpovědí je jasné, že byste si přáli tašky z papíru a nebo textilu zdarma, bohužel tomu tak v praxi není.

15,6 % účastníků ankety se domnívá, že by ekologické tašky měly být levnější než plastové. Jen minimum zúčastněných používá svou nákupní tašku, dokazuje to 8,5 % odpovědí. Právě cena tašky je samozřejmě rozhodující. Například Tesco nabízí spotřebitelům jutovou tašku za 40 korun. „Zákazníkům chceme dát na výběr, zda chtějí jednorázové tašky či ekologickou variantu pro opakované použití,“ informovala mluvčí společnosti Tesco Jana Matoušková s tím, že opotřebované tašky v obchodech vymění zákazníkům zdarma za nové. Jejich výhodou, oproti igelitkám, je podle Matouškové zejména nosnost, ta dosahuje až dvaceti kilogramů. Při běžném používání by měla tato taška vydržet až pět let. Tesco ročně zákazníkům vydá na 140 milionů igelitek zhruba za 45 milionů korun. Je to bohulibá myšlenka, ale jen pokud jdete na nákup s větším obnosem peněz v peněžence. Při menším nákupu si málokdo zřejmě drahou tašku koupí a sáhne spíš po igelitce, která je zdarma.

Další alternativní tašky asi za deset korun by měly představit také obchodní řetězce Interspar, které již nyní nabízejí mimo jiné i papírovou tašku, a Hypernova, která plánuje, že letos přijde s nějakou alternativou. „Ještě ale nevíme, zda to bude taška papírová či jiná. Bude ale jistě šetrná k životnímu prostředí. Zákazníkům ji představíme do konce roku,“ uvedl Libor Kytýr mluvčí společnosti Ahold, která provozuje síť obchodů Hypernova a Albert. Igelitové tašky zdarma nezmizí ani z obchodního domu Globus. „O alternativě uvažujeme, ale letos zřejmě ještě k žádné změně nedojde,“ řekl jednatel Globusu Petr Vyhnálek.

Počet igelitek, které obchody v Česku ročně rozdají, se pohybuje ve stovkách milionů, například ale ve Francii či Itálii jsou to však čísla okolo 15 miliard kusů. Celosvětově se jich ročně spotřebuje odhadem 500 miliard kusů. Bohužel právě igelitové tašky jsou často mezi hlavními odpady, které zamořují životní prostředí. Mnozí lidé se ještě nenaučili nepotřebnou igelitku vhodit do kontejneru pro tříděný plast. Vidíme je stále pohozené u dálnic, popelnic, v lese, na polích a všude tam, kam člověk dosáhne. Nejvíce igelitových tašek je v popelnicích pro směsný odpad naházených během vánočních svátků a mnohé se povalují i v okolí samotných obchodů.

Zdroj: SOS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů