Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lesy ČR vytěžily 97 procent kalamitního dřeva po orkánu Kyrill

Lesy ČR vytěžily 97 procent kalamitního dřeva po orkánu Kyrill
Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud vytěžil 97 procent kalamity po orkánu Kyrill, který Česko zasáhl v polovině ledna. Orkán ve státních lesích poškodil asi 5,1 milionu metrů krychlových dřeva. Na většině územích jednotek podniku je těžba kalamity hotová nebo právě končí. Informovala o tom mluvčí firmy Šárka Kubelková. Podniku patří asi polovina lesů v zemi.

Při započítání i dalších vývratů, které způsobily pozdější vichřice, je celková letošní kalamita v lesích státního podniku odhadována na 5,76 milionů metrů krychlových, tedy asi 74 procent plánované roční těžby. Celkem pak LČR z tohoto objemu zatím zpracovaly 5,3 milionu metrů krychlových.

Nejvíce poničeného dřeva zbývá v lesní správě Nové Hrady, kde byl také objem kalamity největší. Dosáhl tam 680.000 metrů krychlových, tedy přibližně pětinásobek běžné roční těžby. "Zde zbývá zpracovat včetně nové kalamity asi 112.000 metrů krychlových. Předpokládáme, že i zde zpracování dokončíme do konce letošního roku," uvedla Kubelková.

V souvislosti s kalamitou Kyrill se podle ní nikde nepřemnožil kalamitně škůdce kůrovec. Jako obranná opatření proti kůrovci LČR do konce srpna použily přes 42.000 feromonových lapačů a položily 178.500 lapáků. Kůrovcem napadeného dříví LČR zpracovaly 527.000 metrů krychlových.

Přes vysoké náklady způsobené orkánem Kyrill by měly LČR letos opět hospodařit se ziskem, i když meziročně zhruba pětkrát nižším. Generální ředitel LČR Jiří Holický nedávno pro Mladou frontu Dnes letošní hrubý zisk prozatím vyčíslil na 400 milionů korun. Loni podnik vydělal před odečtením daní 2,2 miliardy Kč, tedy 1,658 miliardy korun čistého. Letošní kalamita podle Holického podstatně zvýšila náklady a snížila výnosy z prodeje dřeva.

Vedení státního podniku se stále potýká také s problémy vyplývajícími z minulých tendrů na práce v lesích. Naposledy se ozvala německá společnost InterTrade, která chce za zmařenou investici v těžařské firmě CE WOOD po státu asi 2,5 miliardy korun. Nyní LČR čeká vyhodnocení nových výběrových řízení, podle kterých by firmy ve státních lesích měly pracovat v letech 2008 až 2010.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů