Čtvrtek, 28. března 2024

Brněnští ekologové prodávají živé vánoční jedličky

Brněnští ekologové prodávají živé vánoční jedličky

Ekologové dnes začali v Brně a v nedalekém Tišnově prodávat živé vánoční stromky. S jejich pomocí tak do domovů milovníků přírody míří až půl metru vysoké sazenice vzácné jedle bělokoré. Každý dostává ke stromečku také podrobný návod k tomu, jak má o jedličku pečovat. Zájemci ji pak společně na jaře vysadí v lese v Brně-Soběšicích. Hlavním cílem projektu je ochrana mladých stromků v lesích před kácením a podpora jedle bělokoré, která vlivem lidské činnosti málem z krajiny vymizela.

"O jedličky bývá velký zájem. Letos jich máme pro zájemce připraveno 800. Více jich nebude. Sazeničky totiž rostou pomalu," řekla dnes ČTK Lucie Nováková z brněnského Českého svazu ochránců přírody Veronica, který jako první instituce před sedmi lety začal s prodejem živých vánočních stromků v České republice.

Ekologové se akcí snaží vzbudit ve veřejnosti zájem o životní prostředí. Nabízejí jim možnost prožít ekologické Vánoce se živým stromem a následnou výsatbou pomoci jedli bělokoré k návratu do přírody. Společného sázení se účastní asi čtvrtina lidí, kteří si v prosinci jedličku zakoupí. Ochranáři jsou spokojeni. Ostatní lidé si totiž jedličky sázejí u domů, chalup a na zahradách.

Porosty jedle bělokoré kdysi tvořily až pětinu lesů v Čechách a na Moravě. Některé z těchto dřevin měřily až 60 metrů. V roce 1950 bylo možné jedle bělokoré najít jen na rozloze necelých tří a v roce 2005 již jen na jediném procentu lesů. Jedle ničilo vysoušení krajiny i průmyslové imise. Brněnští ekologové se snaží nepříznivému vývoji zabránit. Letos se k nim připojili ekologové z nedalekého Tišnova, kteří také stromky prodávají.

Jedličku si mohou zájemci pořídit za 40 až 80 korun například v Ekologické poradně Veronica v brněnské Panské ulici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů