Pátek, 29. března 2024

Vánoční stromeček pro zvířátka v přírodě

Potěšte sebe a hlavně volně žijící druhy zvířat a ozdobte pro ně v lese stromeček.
Vánoční stromeček pro zvířátka v přírodě

Ozdoby musí být samozřejmě jedlé, takové, které jim neublíží. Pokud se vám to podaří, můžete vyhrát v zajímavé soutěži.

Potěšení na obou stranách

Baví vás nebo vaše děti strojení stromečku? Můžete v tom pokračovat i venku v přírodě a ozdobit speciální stromeček pro zvířátka. A nemusí zůstat jen u jednoho.

AZ_senegal_proso.jpg
Proso senegalské klasy potěší lesní zpěváčky, balení sto padesát gramů, cena šestnáct korun; foto: www.akva-exo.cz

Záleží jen na vaší trpělivosti, otužilosti v letošní mrazivé zimě a také na dostatku ozdob, jež musí být víc než jen krásné na pohled – především musí dobře chutnat, samozřejmě zvířátkům.

Čím stromeček ozdobit

Můžete vybírat ze spousty dobrůtek. Obyvatelé lesa uvítají oříšky vlašské i lískové, žaludy, bukvice, kaštany, šišky, šípky, jeřabiny, slunečnicová či dýňová semínka, obilné klasy nebo jen zrní, kukuřici a podobně.

Sáhnout můžete také pro uskladněná jablka a hrušky. Ze zeleniny pak pro osvědčenou mrkev, ale také celer a kedluben. Zajíci nepohrdnou ani košťálem od zelí či kapusty.

AZ_jablka.jpg
Jablka můžete krájet podélně i napříč, a získáte tak hned dva druhy ozdob

Pokud jste na podzim vzpomněli na rčení „až se zima zeptá“, nemáte teď nouzi o plody a semínka, na kterých si ptáčci i další zvířecí obyvatelé vaší zahrady nebo blízkého lesa pochutnají. Některé – jako například šípky – ještě najdete na stromech a keřích.

Pro nepřipravené

Pokud nic z těchto dobrot nemáte k dispozici, třeba už jen proto, že bydlíte ve městě a nejbližší možný stromeček, který můžete ozdobit, je ten v parku, lze využít běžné kuchyňské zásoby nebo něco nakoupit přímo ve specializovaného obchodu s chovatelskými potřebami.

Z domácích zdrojů bude nejsnáze dostupná zelenina jako například mrkev a z ovoce především jablka. V mnoho domácnostech se najdou oblíbené pšeničné a ovesné vločky, dále mák či rýže.

AZ - pro ptáčky.jpg
Sehnat se dají ozdoby nejrůznějších tvarů

V chovatelských potřebách můžete zakoupit lojové koule a tyčinky s lisovanými semínky, různé zrní a semínka – například lněné, které je bohaté na v zimě tolik potřebný tuk.

Výroba ozdob

Aby měla i zvířátka vánoční stromeček, jak se patří, pohrajte si s přírodním materiálem a vyrobte z něho slušivé ozdoby. Určitě tím zabavíte své ratolesti alespoň na jedno sváteční odpoledne.

AZ_navlékání_ozdob.jpg
Ostrou špejlí nebo hřebíkem udělejte do ozdob dírky, kterými provléknete provázek na zavěšení

Jablíčka či hrušky můžete použít vcelku, jen jim ke stopce navažte provázek, jímž je připevníte k větvičce. Lze je také nakrájet na silnější plátky a opět buď opatřit provázkem na zavěšení, nebo je pospojovat delším provázkem do řetězu. Stejný postup se hodí i pro mrkev, celer nebo kedluben.

Kdo má šikovné ruce

Kromě klasických plátků vyzkoušejte (pokud to zvládnete) nakrájet mrkev ozdobným nožem na brambory, který vytvoří v jednotlivých kolečkách mřížkování. Máte-li ostrá vykrajovátka na cukroví, mohou mít vaše ozdoby nejrůznější tvary. Stačí však i obyčejný nůž.

Z jablek jím vykrojte podélné plátky, tím vytvoříte zajímavé žebrování. Nebo zeleninu nakrájejte nejdříve na kolečka a z nich vykrájejte hvězdičky, kytičky či jednoduché geometrické tvary jako trojúhelníky, čtverečky a podobně. Pověste je na vybraný stromek jako jednotlivé ozdoby nebo je opět navlékněte na nit a vytvořte chutný řetěz.

AZ_ozdoby_z_mrkve.jpg
Z obyčejné mrkve snadno vykrájíte nejrůznější tvary ozdob

Oříšky, šišky a další plody převažte provázkem a přichyťte je jím k větvím stromečku. S drobnými plody už to bude v současnosti horší, protože stačily seschnout a na navlékání už budou příliš tvrdé.

Krmítka téměř bez práce

Výhodnější bude nasypat je do krmítek zhotovených třeba z tykviček nebo kokosových ořechů. Jak takové krmítko vyrobit? Do tykvičky udělejte z boku ostrým nožem dostatečně velký otvor a vyberte dužninu i se semínky. Můžete jí také odříznout vršek a vnitřek vydlabat horem.

Na kokos budete potřebovat pilku na železo. Tou odřízněte čtvrtinu ořechu a zbytek potom vydlabejte. Přírodní krmítko opatřete dostatečně pevným provázkem, nasypte do něj semínka a máte další ozdobu hotovou.

Vyhrajte si s lojem

Podaří-li se vám sehnat pravý lůj, nařežte z něho třícentimetrové pásky a provázkem je zavěste k větvím nebo si z něho podomácku vyrobte koule. Ty uděláte tak, že lůj opatrně za mírnější teploty rozpustíte v hrnci (pro lepší chuť i výživnost ještě přimíchejte různá semínka) a až bude rozpuštěný, hrnec odstavíte ze sporáku.

AZ_lojová_koule.jpg
Kdo nemá dostatek času, může lojové koule za pár korun koupit: lojová koule Sonnenland, složení: tuk, obiloviny, olejová semena, ořechy, cena patnáct korun; foto: www.akva-exo.cz

Když začne lůj tuhnout, vytvarujte z něho koule, obalte je síťkou (například od brambor) a na obou koncích ji pevně převažte: na jednom konci nechte provázek delší, abyste jím mohli kouli přivázat ke stromečku.

Co na stromeček rozhodně nepatří

Mnohokrát zmiňované rohlíky, čerstvý chleba a další pečivo z kynutého těsta, syrové a vařené brambory, solená a kořeněná jídla, obilné klasy či jiné přírodniny zakoupené na ozdobu v květinářství (mohou být nalakované či jinak chemicky ošetřené). Všemu vyjmenovanému se vyhněte, jinak zvířátkům uškodíte!

Jaký stromeček a jak zdobit

Záleží na tom, jaké možnosti vám okolní příroda poskytuje. Kromě tradičního jehličnanu není problém ozdobit i jakýkoliv jiný stromek v zahradě, na poli, v lese nebo v parku, podstatné je vědět, pro koho je určen.

AZ_sada_pro_ptáky.jpg
Sada zimního krmení pro venkovní ptactvo: dvě tyčinky k zavěšení, dvě lojové koule; složení: tyčinky: obiloviny, semena, cukry, med, lojová koule: oleje a tuky, obiloviny, semena, ořechy. Cena třicet sedm korun; foto: www.akva-exo.cz

V městském prostředí to budou především ptáčci, takže pro jejich bezpečí při krmení vyberte stromek s vyšším kmínkem, kam za nimi nevyskočí psi, a ozdoby věšte na konce slabších větví, které neunesou mlsnou kočku.

Každé „patro“ pro jiné zvířátko

Na zahradě tomu bude obdobně, ale pokud víte, že k zájemcům o vaše Vánoce patří i zajíci, vyberte hustý pichlavý jehličnan s nižšími větvemi a ty dolní ponechte pro nadílku právě ušatcům. Nic nebrání tomu, abyste jim dobroty volně položili jako dárečky pod stromečkem.

AZ_ozdobená_větev.jpg
Při výrobě jedlých ozdob se bude dobře bavit celá rodina

Ve volné přírodě postupujte tak, že dolní větve budou patřit zajícům, ty o něco výš srnkám a jiné vysoké zvěři a nejvýš si pro nadílku vylétnou ptáčci či vyšplhají hlodavci, veverky a další šikovní šplhavci.

AZ_stromeček_zvířátka.jpg
Nejjednodušší zdobení stromečku: do hustých větví, kterými nic jen tak nepropadne, položte jablka a další pochutiny

Dejte si na zdobení záležet a vyhrajte!

Lesy České republiky, s. p. vyhlásily pro turisty a všechny přátele přírody soutěž o Nejkrásněji vyzdobený vánoční stromeček pro zvířátka v prostředí lesa.

Stačí, když svůj ozdobený stromeček vyfotíte a fotografii s krátkým textem (kde, kdy a čím byl stromeček vyzdoben) zašlete do 15. ledna 2008 na níže uvedenou adresu pod heslem ,,Vánoční stromeček“. Výherce čeká krásná odměna!

Podmínky soutěže najdete také na www.lesycr.cz. Přeji vám tedy zábavné zdobení, spokojená zvířátka a štěstí v soutěži!

Zdroj: http://www.abecedazahrady.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů