Středa, 24. dubna 2024

Letiště Praha měří hluk pomocí nového monitorovacího přístroje

Letiště Praha měří hluk pomocí nového monitorovacího přístroje

Praha - Od dnešního dne jsou na internetu k dispozici výsledky měření hladiny hluku v okolí Letiště Praha. Zaznamenává je nový monitorovací systém ANOMS8 tvořený 13 monitorovacími stanicemi umístěnými v některých částech Prahy a několika středočeských obcích.

Zařízení za 160 milionů korun má letiště k dispozici na dobu 11 let. Novinářům to dnes sdělila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

"Přístroj jsme pořídili kvůli případným stěžovatelům na zvýšenou hladinu zvuku, abychom se mohli přesvědčit, jak situace probíhala a zda mají pravdu, či nikoliv," řekla ČTK mluvčí s tím, že získané výsledky mohou motivovat letecké přepravce k dodržování předepsaných postupů.

Podle manažerky Letiště Praha pro životní prostředí Evy Říhové evidují ročně zhruba 250 stížností na hluk způsobený provozem letiště, z toho je 20 procent oprávněných. Z důvodu dohledání starších stížností se všechna data získaná pomocí ANOMS8 archivují.

Na hluk z letadel využívajících vedlejší dráhu si stěžují obyvatelé městských částí Bílá Hora, Ruzyně, Dědina, Řepy, ale také část lidí z Kladna a z řady přilehlých obcí, jako jsou Buštěhrad, Tuchlovice či Braškov.

Na tomto území žije více než 120.000 lidí. Monitorovací systém, který je včetně testování v provozu od září loňského roku, nepřetržitě měří nejen hluk, ale zaznamenává i aktuální meteorologické podmínky ovlivňující výsledky měření a letové tratě v okruhu radarového systému.

Letiště Praha tak může kontrolovat dodržování hygienických limitů hluku leteckého provozu, dodržení předepsané dráhy a postupů letů. Podobný systém, který dokáže rozlišit, zda se jedná o letecký hluk nebo hluk způsobený například stavební technikou, využívají i letiště Heathrow či Stansted ve Velké Británii.

Monitorovací stanice, díky kterým je okolí letiště možné sledovat i 2D a 3D zobrazení, jsou umístěny ve středočeských obcích Jeneč, Červený Újezd, Unhošť, Pavlov, Hostivice, Dobrovíz, Kněževes a Horoměřice a pražských městských částech Přední Kopanina, Řepy, Bílá Hora a Suchdol.

Letiště Praha v současné době poskytuje služby více než 50 leteckým společnostem spojujícím Prahu přímou linkou se 120 destinacemi po celém světě a šesti nákladovým přepravcům. Denně zde registrují až 650 letů.

Stejně jako v předchozích letech zájem leteckých dopravců o využívání letiště Praha - Ruzyně vzrostl. Celkový počet pohybů, startů a přistání v roce 2007 činil 174.942, o 5,1 procenta více než v roce 2006.

http://www.iporadna.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů