Pátek, 29. března 2024

Ostravanům se nabízí další finance na aktivity zlepšující životní prostředí

Ostravanům se nabízí další finance na aktivity zlepšující životní prostředí
Nadační fond Via Vitae vyhlašuje 2. grantové kolo Fondu OPORA, ve kterém mají opět neziskové organizace, neformální skupiny nejméně 3 občanů a příspěvkové organizace možnost žádat o podporu. Finance směřují do ostravské komunity městských částí Poruba, Martinov, Svinov, Třebovice, Pustkovec. Podpořeny budou záměry, které aktivně zapojí místní obyvatele do komunikace a spolupráce s přímým dopadem na zlepšení životního prostředí.

Žádosti jsou přijímány nejpozději do 22. dubna 2008. Výsledky budou vyhlášeny do 14. května 2008.

V současné době se již naplňují čtyři projekty podpořené v 1. grantovém kole. Neziskové organizace a aktivní skupiny občanů získali celkem 159.400 korun z Fondu OPORA. Realizovány jsou aktivity zapojující dětí a mládež do ochrany přírody a to od vyčištění úseku řeky Opavy až po celoroční ochranářské práce v přírodě. Obyvatelé Ostravy Poruby, kterým výstavba silnice zkomplikovala jízdu na kole se pustili do přípravy budování cyklostezky podél silnice „Rudná“. Cyklostezka by měla být chráněna stromovou alejí „Svépomoc“. Do výsadby aleje budou zapojeni místní občané. Podpořen byl také vznik interaktivního webového portálu, který poskytne občanům Ostravy informace především o životním prostředí z jednoho místa.

Formuláře žádosti o nadační příspěvek a podrobnější informace o 2. grantovém kole naleznete na internetových stránkách Nadačního fondu Via Vitae nfvv.vitaova.cz nebo na telefonním čísle 596 616 399.

Komunitní Nadační fond Via Vita
…je jedním ze zakladatelů této asociace. V moravskoslezské komunitě funguje od roku 2004 a za tu dobu podpořil 32 organizací v celkové hodnotě přes 1 mil. Kč. Nadační příspěvky směřovaly do komunit malých obcí Nízkého Jeseníku prostřednictvím podpory ochotnických souborů, k malým neziskovým organizacím při jejich přechodu na nový účetní systém a dlouhodobě nadační fond spolupracuje s alternativními školami v Ostravě, Základní školou waldorfskou a Střední odbornou školou waldorfskou v Ostravě (Waldorfské lyceum v Ostavě).

Komunitní nadace
…je prosazující se filantropický koncept, který si díky svým jedinečným charakteristikám získává ve světě stále více příznivců. Komunitní nadace je více než finanční zdroj. Je nezávislým hráčem v komunitě, který neplní vůli jednoho dárce. Nezaměřuje se na specifické téma, ale na určité území, které je vnímáno z určitého důvodu jako celek – komunita (historicky, správně, geograficky). Na tomto území dělá to, co je zrovna potřebné a to vždy s ohledem na budoucnost. Dary od různorodých dárců nevrací celé v podobě nadačních příspěvků zpět do komunity, ale část z nich neutrácí, navyšuje o ně své trvalé nadační jmění, které investuje, a pak rozděluje v grantech jen výnosy.

Historicky první komunitní nadace vznikla v Cleavlendu (USA) v roce 1914. Za bezmála 100 let se komunitní nadace rozšířily do celého světa. V Česku to není jinak a k osamocené desetileté komunitní nadaci se začínají přidávat další. V roce 2006 si založily asociaci a formulovaly minimum komunitní nadace platné pro všechny deklarující se nadace tohoto typu u nás.

Více informací získáte na internetových stránkách nadačního fondu: nfvv.vitaova.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů