Pátek, 19. dubna 2024

Lidé si stěžují na hluk od letadel

Lidé si stěžují na hluk od letadel

Příbram/ Některým obyvatelům obce Háje u Příbrami vadí hluk letadel. Ta prý často křižují oblohu celý den a lidi obtěžuje zvuk motorů.

Někteří lidé v obci Háje u Příbrami si stěžují na hluk z letadel. Jen co se udělá hezky, často prý křižují oblohu nad obcí celý den.
„Za hezkého počasí je tady často přes den od pátku do neděle nesnesitelný rachot. Vím, že jde o výsadkové letadlo. Než vzletí do určité výšky, tak dělá velký hluk a točí se nad námi. Měli by se točit někde nad lesy a ne tam, kde chtějí lidé odpočívat,“ sdělil Deníku obyvatel obce Háje Miroslav Feit.
Podle starostky Hájů Pavly Měchurové se obec snaží svými stížnostmi na hluk z letadel chránit klid občanů už od roku 2005, zatím ale bez úspěchu.
„Podle Hygienické stanice Příbram je hluková studie v pořádku, civilní letectví nám sdělilo to samé. Stížnosti ale pokračují i od nových obyvatel, takže to budeme muset řešit dál,“ řekla Pavla Měchurová. Jeden z uživatelů letiště Dlouhá Lhota Petr Šefr nám potvrdil, že jde o výsadkové letadlo L 410 Turbolet, které používá firma Ski Service, také jako uživatel.
„Nemohu tuto situaci nijak ovlivnit, ale víme všichni, že je hlučné. Vždy je ale možné domluvit se s pilotem, aby nelítal nad vesnici. Pokud ale letadlo vystoupá do výšky čtyř kilometrů, tak se hluk roznese všude,“ vysvětlil Petr Šefr. To, že se o hlučnosti výsadkového letadla L 410 Turbolet mluví víc, než dost, nám potvrdil sám majitel firmy Ski Service Rudolf Crhák. „S panem Feitem jsme problém řešili několikrát, dokonce jsem v obci strávil asi tři hodiny, bohužel zrovna byl klid. To letadlo je jedním z nejmladších na letišti Dlouhá Lhota. Podle hlukové studie zdaleka nepatří mezi nejhlučnější stroje mezi používanými letadly. Už jsme udělali vstřícný krok, a to ten, že se při vzletu otáčíme směrem na Prahu. Stále ale nejsem přesvědčen, že hluk, na který si lidé stěžují, pochází z tohoto výsadkového letadla,“ uzavřel Rudolf Crhák.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů