Sobota, 20. dubna 2024

MŽP posoudí vliv záměru rozšíření JE Temelín v mezistátním posuzování vlivu na životní prostředí a podle Espoo úmluvy

MŽP posoudí vliv záměru rozšíření JE Temelín v mezistátním posuzování vlivu na životní prostředí a podle Espoo úmluvy

Ministerstvo životního prostředí dnes obdrželo od společnosti ČEZ žádost o posouzení projektu dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Ministr životního prostředí Martin Bursík sdělil, že Ministerstvo životního prostředí naloží s dokumentací standardně tak,  jak mu ukládá zákon o posuzování vlivů staveb na životní prostředí. „Půjde o komplikovanou proceduru mezistátního posuzování vlivu na životní prostředí, která si vyžádá odpovídající dobu. Jaderné elektrárny navíc patří podle Espoo úmluvy mezi činnosti, které mohou způsobit škodlivý dopad přesahující hranice států a proto musí být oznámeny i státům, které leží v blízkosti plánované stavby, tj. Německo a Rakousko. Na mezistátním posuzování budeme podle zákona spolupracovat s ministerstvem zahraničních věcí“, řekl Martin Bursík.

 

Na základě oznámení záměru MŽP projekt zaeviduje v databázi Informačního systému EIA a zahájí zjišťovací řízení. Jeho cílem je upřesnění informací, které je vhodné uvést do dokumentace vlivů záměru na životní prostředí. V rámci zjišťovacího řízení budou osloveny všechny dotčené územní celky (obce a kraje), připomínky bude moci předkládat i veřejnost. MŽP informuje o předloženém záměru také státy, které leží v blízkosti plánované stavby, tedy Rakousko a Německo.

 

Po zjišťovacím řízení  proběhne kompletní posouzení vlivů na životní prostředí. Lze předpokládat zájem Rakouska i Německa na přeshraničním posuzování vlivů na životní prostředí podle Espoo úmluvy o posuzování vlivů na životní prostřední přesahující hranice států.

 

Vzhledem k velikosti záměru i významnosti jeho potenciálních vlivů na životní prostředí i vzhledem k přeshraničnímu posuzování lze očekávat, že celý proces EIA bude vyžadovat relativně velmi dlouhou dobu. „Doba bude záležet i na tom, jak rychle bude oznamovatel schopen dodat kvalitní a kompletní dokumentaci vlivů na životní prostředí, potřebné posudky, na počtu připomínek veřejnosti i dotčených orgánů i na vývoji přeshraničního posuzování vlivů,“ říká ředitelka odboru posuzování vlivů a integrované prevence MŽP Jaroslava Honová.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů