Pátek, 29. března 2024

Vodní elektrárna Dlouhé stráně je definitivně opravena

Vodní elektrárna Dlouhé stráně je definitivně opravena

LOUČNÁ NAD DESNOU - Po roce zkušebního provozu pracovníci přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku definitivně převzali opravenou horní nádrž. Turisticky atraktivní stavba, která se nachází v chráněné krajinné oblasti, však sníží počet návštěvníků.

Oprava asfaltobetonového pláště horní nádrže skončila před rokem. Prováděla ji rakouská firma Walo za 250 milionů korun. Po jejím skončení pracovníci měřili množství průsaku vody. "Veškerá kontrolní měření prokázala splnění parametrů s velkou rezervou, a to jak v létě, tak i v zimě," řekl ředitel sekce vodních elektráren ČEZ Zdeněk Saturka. Zimní hodnoty dosahovaly jedenáct, letní pak jeden litr za sekundu. "Tato voda je stahována do speciální nádrže a vracena do horní nádrže," řekl vedoucí provozu elektrárny Jan Babák. Takto opravená nádrž by měla pole ředitele Saturky vydržet pětadvacet až třicet let.

Změnu zaznamenají také turisté. Informační centrum, které zajišťuje exkurze do elektrárny, změnilo majitele. Stala se jím firma K 3 Sport z Olomouce. "Firma musí dodržet podmínky, které si klade vedení Chráněné krajinné oblasti Jeseníky," uvedl Saturka. Jednou z podmínek je snížení počtu aut, která na elektrárnu vyjíždějí. Od dubna příštího roku proto bude platit zákaz vjezdu osobních aut. Ročně se na exkurzi vypraví asi sedmdesát tisíc turistů, z toho asi sedmdesát procent v létě. Turisty vyveze nahoru kyvadlový autobus s výjezdem z Koutů nad Desnou. "Povolili jsme pouze osm autobusů denně, pěší a cyklisté mohou nahoru neomezeně," uvedl ředitel. Exkurze na přečerpávací elektrárnu probíhají celoročně, na horní nádrž se však návštěvníci dostanou pouze od dubna do konce října.

Součástí oprav byla i oprava silnice k elektrárně. "Za devět milionů jsme nechali opravit podloží a plášť komunikace, za pětadvacet milionů potom příkré svahy, ze kterých se na silnici sypal kámen," řekl Babák.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů