Středa, 24. dubna 2024

Ministr životního prostředí předal ocenění v soutěži ENERGY GLOBE AWARD v kategorii „Vzduch“

Ministr životního prostředí předal ocenění v soutěži ENERGY GLOBE AWARD v kategorii „Vzduch“

ENERGY GLOBE AWARD je nejvýznamnějším celosvětovým oceněním v oblasti ochrany životního prostředí. Pořádá se již 8 let a vyznamenává projekty, které šetrně a ekologicky využívají naše společné zdroje, jako např. energii a vodu, nebo které používají jejich obnovitelné formy. Soutěž ENERGY GLOBE AWARD významně přispívá k vytváření  obecného povědomí o problematice efektivity získávání a využívání energie a o souvislostech s ochranou klimatu a nabízí možná konkrétní řešení pro budoucnost. V České republice má Energy Globe Award ČR celkem šest soutěžních kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a Obec. Vítězný projekt každé kategorie obdrží finanční odměnu 50.000 Kč.

Na slavnostním vyhlášení vítězů při Galavečeru dne 27. listopadu na brněnském výstavišti, předal ministr Bursík cenu vítězi v kategorii Vzduch, kterým se stala Autopůjčovna CNG zřízená Pražskou plynárenskou, a.s. Přínos tohoto projektu pro životní prostředí ministr Bursík komentoval: "Fosilní zdroje energie budou za 50 let neekonomické a svět se bude opírat o obnovitelné zdroje energie. Vzorce chování ve vyspělém a rozvojovém světě se dnes přibližují - jinak bychom na této planetě nepřežili."

Projekty v kategorii Vzduch by měly být zaměřeny na téma ochrana čistoty ovzduší, kvality ovzduší ve vnitřních prostorách a ve vnějším prostředí na ochranu klimatu a snížení emisí CO2. Vítěz této kategorie pro letošní rok získal ocenění proto, že zřízení autopůjčovny s využitím vozidel na zemní plyn je v podmínkách České republiky nepříliš obvyklý a dosud výjimečný počin. Tento projekt přispívá ke snížení exhalací z výfukových plynů automobilů a podpoří využívání vozidel na obnovitelný a k životnímu prostředí šetrný pohon.

Celkovým vítězem, který byl zvolen diváky v rámci slavnostního vyhlášení ve čtvrtek 27. listopadu v Brně, se stala obec Měňany za projekt centrálního obecního vytápění na biomasu. Měňany tak postupují do mezinárodního finále. To se uskuteční v jedné ze světových metropolí. V rámci Galavečera, přenášeného televizemi celého světa, bude bojovat o odměnu 10.000 EUR.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů