Sobota, 27. dubna 2024

Daimler zkouší užitkové vozy s alternativními pohony

Daimler zkouší užitkové vozy s alternativními pohony
Automobilka Daimler AG představila na podzimním veletrhu komerčních užitkových vozidel IAA v Hannoveru 11 novinek s alternativními pohonnými systémy, včetně tří světových premiér značky Mercedes-Benz. Tyto vozy nyní pohánějí i plyn, hybridní systémy a také palivové články. Cílem je výrazně snížit spotřebu, emise, a učinit vozidla přátelštější k životnímu prostředí.

Jednou z premiér bylo představení nákladního vozu Axor BlueTec Hybrid, prototypu prvního nákladního vozu s hybridním pohonem pro dopravu na dlouhých trasách. Pro místní dopravu vybavil Mercedes dva vozy Econic hybridními verzemi: vna IAA se představily Econic BlueTec Hybrid s dieselovým motorem, a Econic NGT Hybrid,koncept s pohonem na zemní plyn.

Další hybridní model s označením Atego už je ve službě u zákazníků, 12titunová vozidla této řady používá např. Logistická firma DHL, která jej v současné době v Německu testuje v běžném provozu. Od srpna letošního roku procházelo testováním na silnicích i deset vozů Fuso Canter Eco Hybrid. Při zkouškách na japonském trhu vykazoval tento typ vozu vybavená kombinací elektrického a dieselova motoru až o 15 % nižší spotřebu paliva a o více než 80 % nižší hlučnost než modely stejného typu vybavené tradičními pohonnými jednotkami.

Rovněž s populárním menším nákladním užitkovým vozem řady Sprinter představila automobilka ekologické varianty jako např verzi NGT na zemní plyn a výsledkem je vozidlo s o 30 % nižší spotřebou a o 80 % tišší než je tomu u klasických variant. Druhá generace vozidel Mercedes-Benz Sprinter Plug-in Hybrid už je na testování u zákazníků od letošbního léta, a spotřeba paliva až 40% nižší, než jakou dosahují běžné dieselové motory je nepochybně pro uživatele velkým lákadlem.

Hybridní pohon se uplatnil rovněž u autobusů, kde Mercedes-Benz představil dvě verze svého modelu Citaro pro městskou dopravu: Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid vyjede na počátku příštího roku, zatímco flotilla 36 autobusů poháněných palivovými články, Citaro F-Cell, už má za sebou najetých vice než 2 milióny kilometrů -bez vytváření jakýchkoli emisí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů