Pátek, 29. března 2024

Energy Globe Award: vyhrály Měňany s úsporným vytápěním na biomasu

Hlavním posláním soutěže Energy Global Award je národní i mezinárodní zviditelnění úspěšných projektů.
Energy Globe Award: vyhrály Měňany s úsporným vytápěním na biomasu
Energy Globe Award je prestižní světové ocenění v oblasti ochrany životního prostředí. Letos poprvé se ceny za energeticky úsporné projekty udělovaly také v České republice. Diváci při slavnostním galavečeru na brněnském výstavišti zvolili za vítěze obec Měňany na Berounsku, která vybudovala úsporný vytápěcí systém na biomasu.

Starostka Měňan na Berounsku Stanislava Sotlová se chystá na cestu do Bruselu. Svoji obec bude zastupovat na celosvětovém finále soutěže Energy Globe Award. Se svým projektem centrálního vytápění totiž zvítězila v českém kole soutěže. Rozhodli o tom diváci 27. listopadu na brněnském výstavišti.

Obecní kotelna v Měňanech spaluje ve třech kotlích na štěpku z vlastní výroby. V budoucnu by mohla k vytápění obce s 250 obyvateli využívat například i šťovík. Systém vznikal pět let a stál čtyřicet milionů korun. Sedmnácti milionovou dotaci dalo radnici ministerstvo životního prostředí.

„Nebylo jednoduché na projekt sehnat peníze. Jsme malá obec a čerpat dotaci jsme mohli až v okamžiku, kdy jsme mohli zaplatit šedesát procent ze čtyřicetimilionové investice sami. Dnes lze úvěr získat snáz a bylo by bláznovství si ho na něco takového nevzít. Lidé z Měňan jsou spokojení. Vytápění je o třetinu levnější než třeba plyn. A všem se díky vzduchu bez kouře lépe dýchá,“ pochvaluje si přínos systému Sotlová.



Cenu Energy Globe Award si letos spolu s padesáti tisícovou odměnou odnesla obec Měňany.

Soutěžní projekty mohli jednotlivci, firmy či obce přihlásit do některé z šesti kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a speciální kategorie v České Republice Obec. „Hlavním posláním soutěže Energy Global Award je národní i mezinárodní zviditelnění úspěšných projektů. A zároveň podpora vědomí všech lidí, že mohou a musejí udělat něco pro životní prostředí,” vysvětlil cíl soutěže její zakladatel Wolfgang Neumann.

Voda: Krevní oběh teplé vody

Kromě celkového vítěze byly vyhlášeny i nejlepší projekty z jednotlivých kategorií. Vítězem v kategorii voda byl projekt „Optimalizace výroby a distribuce teplé vody“. Cenu si převzal Zdeněk Pospíchal se synem. Vodovodní systém přirovnává ke krevnímu oběhu člověka. Vymyslel způsob, jak teplou vodu uchovat a spolu s dalšími vylepšeními snížit její spotřebu.

Oheň: Energeticky soběstačná obec

Obec Habří na Vysočině vyhrála v kategorii Oheň s projektem „Centrální kotelna na štěpku“ s bezobslužným systémem, která zásobuje teplem a teplou vodou celou obec. Výhodou zařízení je, že zužitkovává odpadní dříví, které se štěpkuje. Inovativní je projekt tím, že místní obyvatelé mohou za teplo platit dodávkou vlastního dřeva.

Vzduch: Jízda na zemní plyn

V kategorii vzduch odbornou komisi zaujal především projekt pražské autopůjčovny CNG, který zlepšuje ovzduší a navíc propaguje doposud méně známé palivo. Její vozidla jezdí na stlačený zemní plyn. „Koncem letošního roku plánujeme otevřít další dvě pobočky, v Českých Budějovicích a Německu,“ uvedla Lenka Poklopová z firmy.

Země: Nákupy v energeticky úsporných obchodech

Předposlední kategorie Země má také svého vítěze, a to energeticky úsporný obchod v Žatci. TESCO zde zavedlo více než šedesát různých inovací: tepelné brány u chladících boxů, úsporné zářivky na parkovištích či prodejní regály uzavřené na noc. Pro zákazníky třeba v Británii je ekologický provoz obchodu jeden z faktorů, podle kterého si prodejce vybírají. V České republice to zatím pro zákazníka tak důležité není, ale TESCO Stores ČR má za cíl toto podvědomí změnit.

Mládež: Jak to funguje?

Zástupce Západočeské univerzity v Plzni si odnesl prvenství v kategorii Mládež. Na střeše univerzity vyrostl minipark obnovitelných zdrojů. Lze se v něm seznámit s principy fungování fotovoltaiky, tepelných čerpadel nebo větrné elektrárny. Univerzita chce postavit i simulaci provozu vodní elektrárny.

Všechny tři nominované projekty z každé kategorie. viz. tabulka
Kategorie Projekt Charakteristika projektu
Kategorie Země Energeticky úsporný projekt EPC v pekárně PENAM
  • Projekt úsporných opatření díky metodě Energy performace contracting (EPC).
  • Centrální výrobu páry s předávacími stanicemi nahradila lokální výroba potřebného tepla.
  REP HOUSE - energeticky pasivní rodinný dům v Moravanech u Brna
  • Stavba pasivního rodinného domu je prováděna ve stylu „pasivní, a přesto levný“.
  • Pozornost je také věnována potřebě zabudované (šedé) energii stavebních materiálů a výrobků.
  Energeticky úsporný obchod v Žatci Novostavba obchodního domu, kde byla věnována zvýšená pozornost ekologii stavby.
Kategorie Oheň Centrální kotelna na štěpky pro vytápění a zásobování TUV Projekt popisující vytápění statku na Vysočině biomasou. Kotelna slouží zároveň pro vytápění rodinných domků v obci.
  Výroba elektrické energie ze zábradlí panelového domu Na vnější straně zábradlí lodžie je osazeno sedm fotovoltaických panelů. Ročně tento balkon vyrobí 626 KwH.
  Vytápění budov biomasou s účinností přes 95% Projekt zabývající se účinností topných zdrojů. Návrh krbu s vnitřním výměníkem zvyšuje účinnost krbu na úroveň sofistikovaných kotlů.
Kategorie Voda Filtrace odpadních vod z výroby nitrocelulózy Projekt popisuje filtraci odpadní vody při výrobě nitrocelulózy pomocí mikrosíťového filtru, který odděluje z odpadních vod vlákna a vrací je zpět do výroby.
  Optimalizace výroby a distribuce teplé vody Komplexní systémové řešení spotřeby vody v objektu použitelné na různé objekty.
  Výměna technologie na MVE Mlýn Čelákovice Jde o projekt výměny technologie MVE ve starším objektu mlýna.
Kategorie Vzduch Autopůjčovna Zřízení autopůjčovny s využitím vozidel na zemní plyn.
  Redakce Alternativní energie
  • Odborný časopis o obnovitelých zdrojích energie a o energetických úsporných opatřeních.
  • Časopis Alternativní energie, který vychází přes deset let, se systematicky zabývá ochranou ovzduší a snaží se propagovat nejnovější postupy či výrobky v oblasti ochrany ovzduší ze všech aspektů.
 
Autobus s palivovými články
Využití palivových vodíkových článků pro pohon autobusu. Ten vychází z podvozku trolejbusů Škoda.
Kategorie Mládež Hydrologií a měřením ozónu až za hranice města Žáci v rámci vyučování provádí měření v oblasti meteorologie, hydrologie
  Minipark obnovitelných zdrojů energie Výukový minipark obnovitelných zdrojů při Západočeské univerzitě umístěný na střeše budovy školy.
  Stirlingův motor
  • Jde o projekt demonstrace Stirlingova motoru (teplovzdušný motor) včetně jeho výroby studenty.
  • Školní pomůcka, která se snaží pochopit princip práce teplovzdušného motoru, sloužící ke kogenerační výrobě tepla nebo elektřiny ze slunce.
Kategorie Obec Pořízení ekologického vytápění pro obec Němčovice  
  Centrální obecní vytápění na biomasu v obci Měňany  
  Energeticky soběstačná obec Kněžice  
Podrobné informace zde.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů