Čtvrtek, 28. března 2024

Výzkum vlivu znečištěného ovzduší na lidské zdraví v Ostravě se odkládá

Výzkum vlivu znečištěného ovzduší na lidské zdraví v Ostravě se odkládá

Ostrava - Ústav experimentální medicíny české Akademie věd chtěl provést výzkum vlivu znečištěného ovzduší na lidské zdraví na strážnících městské policie. Přestože policisté souhlasili, spolupráci na výzkumu jim nepovolil ostravský magistrát. Podle něj totiž nejsou strážníci reprezentativním vzorkem obyvatel Ostravy. Celý výzkum by přitom zaplatilo ministerstvo školství a městskou pokladnu by nestál ani korunu.

Výzkum měl zjistit, které části města jsou nejvíce zasažené zplodinami a hlavně jakými. Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR považuje krok vedení města za zásadní nedorozumění. Doktor Šrám byl už s vedením městské policie domluvený. Ostravským strážníkům by monitorovací přístroje nevadily, jak potvrdila mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Kejdová.

Spolupráci vědců se strážníky však zakázalo vedení Ostravy. Náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej (ODS) sdělil, že vedení města požádalo Radima Šráma, aby místo policistů zvolil dobrovolníky z řad občanů. Prý jsou reprezentativnějším vzorkem pro výzkum. Radim Šrám je však opačného názoru. Říká, že policisté jsou po celý den venku a tím je jejich povolání pro výzkum ideální.

Stejný výzkum ve spolupráci s městskými policisty doktor Šrám provedl už v Teplicích nebo v Praze. Ostrava se k těmto městům tedy zatím nepřidá. Ústav experimentální medicíny se v nejbližší době pokusí rozhodnutí vedení Ostravy změnit. Zda se to podaří, však není jisté.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů