Pátek, 29. března 2024

Tématem MŽP nadále budou ovzduší, odpady a klima

Tématem MŽP nadále budou ovzduší, odpady a klima

Praha - Ministerstvo životního prostředí letos prosadilo novelu zákona o ovzduší, díky níž budou moci kraje velkým znečišťovatelům přikázat, ať omezí emise prachu. Od Nového roku začnou platit nová pravidla pro likvidaci autovraků, baterií a akumulátorů. Za svůj úspěch úřad předsedy zelených Martina Bursíka považuje také část novely odpadového zákona, která zakazuje výkup kovových předmětů veřejného charakteru. Stát tak chce znepříjemnit život zlodějům kovů, kteří se nezastaví ani před krádežemi na hřbitovech a veřejných komunikacích.

Velké úsilí ministerstvo letos vložilo do vyjednávání o evropském energeticko-klimatickém balíčku. V některých požadavcích muselo ustoupit. Například prodloužení doby, po kterou budou podniky dostávat emisní povolenky zdarma, až do roku 2019, nezávislí odborníci ani ministerstvo nehodnotili pozitivně. Celý balíček podle ministerstva nicméně pomůže nastartovat Evropě rozvoj šetrných vysoce efektivních technologií.

Omezit emise skleníkových plynů se snaží ministerstvo i na národní úrovni. Už před koncem roku uzavřeno několik smluv o prodeji části volných emisních kreditů, jehož výtěžek půjde formou dotací na zateplení a výměnu systému vytápění. Příští rok by prodejem mohl stát získat miliardy korun.

"V příštím roce se zaměříme na mezinárodní vyjednávání nové dohody o ochraně klimatu, což je priorita českého předsednictví," plánuje dál Bursík. V bilanci letošního roku připomenul, že téměř připraven je i nový zákon o ovzduší. Na přelomu jara a léta spustí ministerstvo rozsahem unikátní dotační program na podporu úspor v domácnostech. "Očekáváme investici zhruba deset miliard korun do zateplení domů, regulace vytápění a využívání obnovitelných zdrojů v domácnostech jen v roce 2009. Zveřejníme také novou národní politiku ochrany klimatu, navrhneme vyhlášení dvou nových národních parků a čeká nás i řada dalších kroků," přibližuje plány na příští rok v tiskové zprávě.

Mezi nejpodstatnější úspěchy svého ministerstva v uplynulém roce počítá Bursík i vládní rozhodnutí, podle kterého kamiony nevyjedou o víkendech a v páteční odpolední špičce na žádnou veřejnou komunikaci. Návrh vlády ale stále kritizují autodopravci.

Dopravy se týká také nařízení vlády, podle kterého bude státní správa muset při obnově vozového parku přihlížet k ekologickým parametrům aut. Do roku 2014 by tak mělo být "ekologicky přátelské" každé čtvrté auto používané státní správou. Okolí silnic by pak měla ovlivnit novela zákona o přírodě a krajině, kterou nyní posoudí parlament, vláda v ní na návrh ministerstva zpřísnila podmínky kácení stromořadí podél silnic a železničních tratí.

Ministerstvo v uplynulém roce vypsalo také několik výzev pro žadatele o evropské dotace. Z operačního programu Životní prostředí podpořil úřad projekty za víc než 30,5 miliardy korun. Problém stále představuje závazek České republiky vůči EU do roku 2010 vybudovat čistírnu odpadních vod v každé obci nad 2000 obyvatel. Koncem roku ministerstvo přiznalo, že původní termín je nesplnitelný, vyjednává proto s Bruselem o přivření očí, podmínkou je, že Česko dodá realistický harmonogram výstavby čistíren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů