Pátek, 19. dubna 2024

Zastínění objektů jako nový fenomén

Návrh energeticky úsporných budov je mnohem komplexnějším a obsáhlejším problémem než jen pouhá vrstva izolace kombinovaná s neomezeným přístupem slunečního záření.
Zastínění objektů jako nový fenomén

Snaha o hospodaření s energií v budovách je poměrně nedávný fenomén. Jednou z nejdůležitějších možností, která pomáhá tento problém řešit, je kontrola nad přímým slunečním světlem, které proniká sklem. Když sluneční paprsky dopadají na okno, částečně se odrážejí, některé pronikají dovnitř a část z nich je pohlcena sklem.

Část slunečního tepla získaná slunečními paprsky je konvertována do tepla, které následně vyzařuje na obou stranách skla. V případě, když je zasklení chráněno stínicími prvky, množství slunečních paprsků pronikajících sklem se sníží a naopak se zvýší efektivnost odrážených paprsků od skleněných ploch.

Ve fázích návrhu je třeba dbát na to, aby budova byla maximálně efektivně chráněna proti přímému slunečnímu záření. Ideální rovnováha je mezi maximálním vstupem denního světla, které je nesmírně důležité pro komfort a efektivní využití zejména kancelářských budov, a mezi stínicími prvky, jež zabraňují přílišnému vnikání tepla. Je jasné, že tvar a způsob orientace vnějších stěn hraje zásadní roli pro volbu dimenzí a typu různých systémů slunečních zábran.

VOLBA STÍNICÍCH PRVKŮ

Typ, rozměry nebo i úhly slunolamů mohou být zvoleny pro každou vnější stěnu individuálně. Úhly stínicích prvků jsou vypočítané na základě pozice slunce a slunečního paprsku v závislosti na orientaci ke skleněné ploše.

Reynaers Aluminium vyvinul Brise Soleil Control, soubor programů pro jednoduchý výpočet těchto úhlů a správných rozměrů zastiňujícího prvku pro každou vnější stěnu individuálně. Jakmile jsou požadované parametry vloženy do softwaru, program okamžitě automaticky vygeneruje 2D výkres stínicího prvku.

JDE TAKÉ O ESTETIKU

Systémy slunolamů jsou navrženy tak, aby esteticky a efektivně doplňovaly prvky zastínění libovolnou novou i stávající stavbu. Slunolamy jsou nabízeny jako standardní i zakázková řešeni. Brise Solil (BS) je všeobecný termín pro systém lamel, které pokud jsou umístěny na venkovní fasádě, poskytují ochranu proti slunečním paprskům a přímému slunečnímu záření.

BS systémy mohou být použity pro konstrukci jakéhokoli typu výplně a okna s možností různých prostorových uspořádání pásů a tvarů lamel. Nosná část lamel je namontována na fasádu nebo přímo ke zdi systémovými kotvami. Okenice mohou být vybaveny automatickými ovladači pro natáčení stínicích lamel nebo celých jejich bloků.

Složení stínidel garantují vodní a větrné nepropustnosti, stálost a bezpečné používání. Profily, z nichž jsou systémy konstruovány, jsou dostupné v plné škále barev Reynaers nebo v eloxážích.

VÝVOJ STÁLE POKRAČUJE

Architektonické trendy ukazují na růst poměru prosklených povrchů a jejich rozměrů. BS předchází přehřívání vnitřního klima budov.

Kjótský protokol požaduje vzhledem ke skleníkovému efektu pokles produkce skleníkových plynů. Také proto je nižší náročnost na chlazení energie důležitou podmínkou pro nové stavby. Ruku v ruce s tímto trendem jde i snaha o snížení montážních a provozních nákladů na vzduchotechniku. Doposud systémy zastínění montovali jiní dodavatelé než ti, kteří vyrábějí fasádní konstrukce. Nyní realizační firmy pro systémy Reynaers mohou montovat slunolamy zároveň s fasádou.

LIMITEM JE DVACET METRŮ

Trend používání BS roste na všech evropských trzích. Venkovní BS jsou převážně používány na projektovém trhu (střední a velké budovy), ale také na soukromých domech. Aplikace venkovních BS je omezena hlavně na projekty do výšky 20 m. Nad tuto výšku jsou obvyklejším řešením vnitřní či venkovní žaluzie/síťky umístěné ve zdvojené fasádě (ve výškách nad 20 m může být totiž problematická údržba těchto stínicích prvků).

Reynaers se stává partnerem pro celkové řešení fasády a není pouze dodavatelem oken a zavěšených fasád. Tím se firma snaží odlišit od jinak dost rozsáhlé konkurence. Tento přístup umožňuje prodej většího množství hliníku na konkrétním projektu. Na některých projektech je hmotnost BS důležitější než hmotnost CW (CW je zkratka z anglického curtain wall, neboli prosklená stěna). V každém případě jsou významným architektonickým prvkem přitahujícím pozornost architektů.

KOMPLEXNÍ PŘÍSTUP

Společnost Reynaers vyvinula kompletní řešení fasády včetně spojování zavěšené fasády a BS. Skončilo tak období improvizací během stavby. BS jsou vyvinuty pro maximální možnou prefabrikaci na dílně, což přineslo růst kvality a již zmíněnou snahu o nižší pracnost na stavbě. Systémy jsou navíc také modulové a umožňují použití stejných profilů pro různé aplikace. Jde například o stejné podpory pro BS 100, pochozí lávky a BS 30, stejné spojky pro všechny systémy a rovněž i spoje mezi systémy - BS 30 v kombinaci s pochozí lávkou BS 100.

> Rámová soustava lamel BS 20 je vytvořena jako blok pro pohodlnou instalaci v určeném místě na budově. Rámy jsou stejně jako BS 30 vyrobeny z extrudovaných hliníkových profilů s fixními zakřivenými lamelami. Na horní straně jsou pověšeny na čepu, který umožňuje přístup pro čištění fasády za lamelami.

Tato rámová soustava má oblé lamely 80 mm nebo 140 mm široké, s fixním úhlem 30°. Obsahuje i kotvy pro CW 50, vhodné pro cihlovou, betonovou fasádu nebo pro standardní ocelovou konstrukci.

> BS 30 je rámový systém slunolamů, který je vyroben v dílně ve formě kompletizovaných rámů pro bezproblémovou instalaci přímo na budovu. Rámy jsou vyrobeny z extrudovaných hliníkových profilů s fixními "Z" žaluziemi - lamelami, vetknutými ve stranách do podpěrných konzol. Bloky lamel jsou vytvořeny konzolami, které jsou fixovány na fasádu. Podpůrná šikmá táhla jsou použita pro slunolamy s větším vyložením a jsou kotvená nad stínicím prvkem rovněž do fasády. Systémové rámy mohou být zkoseny v rozích a dovolují tak průběžné uspořádání stínicích jednotek kolem budovy. Spojeny jsou většinou dva bloky lamel přes jeden nosný prvek.

Systém obsahuje Z-profilované lamely, 90 mm široké a 60 mm vysoké, s pevným úhlem nastavení, pochozí lávku a standardní kotvy pro CW 50 pro cihlovou stěnu a kotvy do betonu nebo ocelové konstrukce.

> Systém ochrany proti slunci BS 40 nabízí novátorské a estetické řešení, které je velmi vhodné pro použití v bytech a menších budovách. Využívá "Z" profilované lamely nebo oblé žaluzie. Panely mohou být posouvány ručně nebo elektrickým pohonem. BS 40 přináší různé možnosti sestav v rozsahu od jednoho až po tři panely zajíždějící navzájem za sebe. Systém je vhodný pro individuální nastavení stínění prostoru v budovách.

Systém se skládá ze Z-profilovaných lamel o šířce 90 mm a výšce 60 mm, s pevným úhlem nastavení, z pochozí lávky a má standardní kotvy pro CW 50, pro cihlovou stěnu a kotvy do betonu nebo ocelové konstrukce.

> BS 100 je pohyblivý lamelový systém sestavený z několika elipticky zakřivených hliníkových lamel, umožňující svislou nebo vodorovnou instalaci. Vzdálenost mezi profily lamel může být určena v závislosti na architektonickém řešení či designu budovy. BS 100 lamely mohou být též ovládány dálkově, aby umožňovaly maximální kontrolu nad množstvím denního světla procházejícího skrz stínicí systém.

Tento systém tvoří eliptické či skleněné lamely o velikosti 120 x 400 mm. Na zakázku lze dodat i rozměry 500 x 700 mm. Standardní je rovněž jako u předchozích modelů pochozí lávka a kotvy pro CW 50 pro cihlovou, betonovou fasádu nebo ocelovou konstrukci.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů