Čtvrtek, 28. března 2024

Lomnici nad Popelkou čeká největší investiční akce v historii

Lomnici nad Popelkou čeká největší investiční akce v historii
Lomnice nad Popelkou letos zahájí největší investiční akci v historii. Už na jaře začnou práce na projektu Čistá Jizera, který v šestitisícovém městě na Semilsku vyřeší nedostatky v čistotě odpadních vod. Lomnici čeká dostavba kanalizace a rekonstrukce čističky za 233 milionů korun. Většinu prostředků se podařilo získat z evropských fondů, zhruba 50 milionů si ale musí město půjčit a dalších deset přidá ze svého. ČTK to dnes řekl starosta Vladimír Mastník.
    Lomnice patří mezi 13 měst v Libereckém kraji, která podle ministerstva zemědělství zatím nesplňují evropské normy v oblasti čištění odpadních vod, k jejichž plnění se Česko od roku 2011 zavázalo. Tamní čistírna odpadních vod byla přitom dokončena teprve před 12 lety. "Technologie ale přísné evropské normy nesplňuje," řekl Mastník. Pokud by Lomnice do její rekonstrukce neinvestovala, vystavovala by se velkým postihům. Město, které letos hospodaří s rozpočtem kolem 87 milionů korun, by si ale náročnou investici bez podpory z evropských fondů nemohlo dovolit.
    V Lomnici bude třeba vedle modernizace čistírny vybudovat přes osm kilometrů nové kanalizace a dalších 5,5 kilometru potrubí potřebuje rekonstrukci. Oprava se dotkne také 450 kanalizačních přípojek a 90 nových bude třeba vybudovat. "Nebudeme mít ale jen novou kanalizaci a obnovenou čistírnu, stavebního ruchu využijeme k opravě silnic a chodníků a v některé ulice dostanou i nové veřejné osvětlení," řekl Mastník. V průběhu tří let chce město do úprav investovat z rozpočtu dalších deset milionů korun.
    Dostavba kanalizace a rekonstrukce čistírny odpadních vod v Lomnici je součástí integrovaného projektu Čistá Jizera, který připravuje Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS). Projekt má vyřešit kanalizaci, zásobování vodou a čištění odpadních vod v oblasti Semilska a bude stát 945 milionů korun. Z toho 540 milionů získalo sdružení z evropských fondů a Státního fondu životního prostředí. Lepší kanalizace se v rámci projektu dočkají také v Turnově, Semilech a Jilemnici, Rokytnice nad Jizerou zase získá lepší zásobování pitnou vodou.
    Leona Vacková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů