Úterý, 16. dubna 2024

Mladá Boleslav - České republice hrozí arbitráž o 710 milionů korun za to, že neochránila investici švýcarské firmy do spalovny, jež měla vyrůst u Boleslavi.

Mladá Boleslav - České republice hrozí arbitráž o 710 milionů korun za to, že neochránila investici švýcarské firmy do spalovny, jež měla vyrůst u Boleslavi.

Mladá Boleslav - České republice hrozí arbitráž o 710 milionů korun za to, že neochránila investici švýcarské firmy do spalovny, jež měla vyrůst u Boleslavi.

České republice hrozí další arbitráž o stovky milionů korun, tentokrát chce až 710 milionů korun švýcarská společnost Konsortium Oeconomismus kvůli neuskutečněné výstavbě spalovny na okraji Mladé Boleslavi. O kauze jsme vás již v minulosti informovali, ale teď celá věc nabrala mamutích rozměrů.

Zástupce společnosti Pavel Traista podle deníku MF Dnes tvrdí, že švýcarská firma Konsortium Oeconomismus poskytla v roce 1999 půjčku mladoboleslavské firmě Eco Gaia na výstavbu spalovny u Mladé Boleslavi. Výstavba se ale nikdy neuskutečnila, protože měla být hrazena z velké finanční půjčky získané na základě garance od Státního fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Ten však dal od garance ruce pryč.

Garance od státu se vypařila?
Podle Švýcarů přitom smlouva obsahuje ustanovení, v němž dlužník prohlašuje, že mu byla Státním fondem životního prostředí poskytnuta garance.

Česká republika nebyla vůbec smluvní stranou této smlouvy o půjčce,“ uvedl Radek Šnábl z Ministerstva životního prostředí ČR pro MF Dnes. Kauza spalovny se přitom datuje už od roku 1994, kdy místního podnikatele napadlo postavit spalovnu průmyslového a nemocničního materiálu. Jméno zmíněného podnikatele je sice veřejně známé, ale muž výměnou za interview pro Boleslavský deník požadoval zachování anonymity.

„Tehdy jsem jel autem a přestože nikdy neberu stopaře, tentokrát jsem vzal paní s taškami. Po cestě jsem zjistil, že její tatínek je můj dobrý známý, a tak jsem se u nich stavil na návštěvě. Tam jsem na revanš dostal něco ze zahrádky v igelitové tašce, na níž byl vyobrazen záměr stavby spalovny a kontakt. Tehdy jsem si řekl, že tohle bych měl postavit, a navštívil jsem tedy autora,“ popisuje osudový okamžik svého života pan Josef. To ještě netušil, že si doslova zničí celý život.

Zničený život kvůli spalovně
Společně s autorem záměru se pustili do díla. Získali pozemky na průmyslové zóně mezi Mladou Boleslaví a Nepřevázkou a stavební povolení. Za krachem spalovny stál nejspíš muž jménem Rychard Szikorski z Polska. Vše začalo nedostatkem peněz. K rozjezdu spalovny je totiž potřeba velké množství peněz a získání úvěru. Bez garance státu nebo obce ale není možné takové peníze od banky získat. „Investor tenkrát žádal o garanci od města Mladá Boleslav. Město ale garanci pochopitelně vydat nechtělo,“ řekl už dříve primátor Mladé Boleslavi Svatopluk Kvaizar.

Podle Kvaizara byl pan Josef v patové situaci a nutně potřeboval garanci k získání úvěru. Proto využil nečekané nabídky Rycharda Szikorského, který měl kvalitní kontakty mezi tehdejšími špičkami politiky. „Tu nabídku jsem přijal, protože na mě Szikorski působil velmi důvěryhodně,“ vysvětluje podnikatel Josef. Právě díky svým kontaktům ve vysoké politice získal Rychard Szikorski potřebnou garanci ve výši 710 milionů korun. Potvrzení podepsal tehdejší ministr životního prostředí František Benda. Garanci Szikorskému u Bendy vyjednal tehdejší ministr hospodářství Karel Dyba.

Mladoboleslavský podnikatel se chytil jedinečné šance na rozjezd svého projektu a podepsal se Szikorskim spolupráci. Ten si ale začínal klást podivné podmínky. Nejprve do projektu spalovny přivedl společnost Bohemiastav. Za ni smlouvu s firmou Eco Gaia podepsal jakýsi inženýr Romanov. Právě firma Bohemiastav s Romanovem v čele měla podle Szikorského zajistit potřebné peníze a rozjet projekt spalovny. Szikorski ale požádal boleslavského podnikatele pana Josefa, aby vyplatil směnku ve výši přes šest milionů korun.

Peníze měly sloužit na výdaje firmy při zařizování potřebných administrativních kroků. Podnikatel peníze později skutečně vyplatil. „Neměl jsem důvod nevěřit. Časem jsem ale zjistil, že žádná firma Bohemiastav neexistuje a není ani žádný pan Romanov, který smlouvu podepsal,“ popisuje pan Josef.
Celý podvod praskl v roce 1998. Podnikatel zůstal bez peněz a projekt spalovny odpadu zkrachoval.

Přestože podle všeho je podnikatel Josef v celé situaci nevinně, okresní soud v Praze ho poslal na pět let do vězení za vytunelování spalovny. "Myslel jsem si, že mě žádný soud za něco, co jsem neudělal, nemůže odsoudit, ale soud ze stolu smetl vše, co jsem namítal,“ říká. Nakonec si nevinný muž odseděl tři a půl roku. Trest odnětí svobody později dostal také Rychard Szikorski. Ten se v současné době skrývá na neznámém místě. Podle některých zdrojů žije v Itálii.

V roce 1999 už mimo mladoboleslavského podnikatele do projektu vstoupila švýcarská firma Konsortium Oeconomismus, která na stavbu spalovny půjčila peníze. Možná ani netušila, jak pohnutou historii celý projekt má. Teď žádá od státu 710 milionů korun. Proč stát garanci neuznává, není jasné. „Je to, jakoby vás unesli a pak vás pustili na svobodu. Jenže ve stejném okamžiku vás střelí do zad,“ uzavírá podnikatel z Mladé Boleslavi.

Zdroj: Boleslavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů