Čtvrtek, 28. března 2024

Na Papui-Nové Guineji nalezeny desítky nových živočišných druhů

Na Papui-Nové Guineji nalezeny desítky nových živočišných druhů
Jasně zelená žabka s velkými černými kukadly, skákající pavouci a pruhovaný gekon jsou ve skupině více než pěti desítek dosud nepopsaných druhů živočichů, které vědci objevili v odlehlé horské krajině Papuy-Nové Guineje. O výsledcích loňské výpravy vědců z Mezinárodního svazu na ochranu přírody (CI) dnes píše agentura AP.
    Badatelé věnovali několik měsíců analýze více než 600 živočišných druhů. Zjistili mezi nimi 50 nových druhů pavouků, tří žab a gekona, kteří se nikdy neobjevili v odborné literatuře. Objevili také dva nové rostlinné druhy.
    Vedle černooké žabky našli také mrňavou hnědou žabičku vydávající ostré pípání a další, která vydává hlasité zvonivé volání. Jeden ze skákavých pavouků je zářivě bledě zelený, další je hnědý chlupatý druh.
    Vedoucí expedice Steve Richards předpokládá, že v pralesích ostrova bude neznámých druhů mnohem více.
    Potěšující jsou zejména nové druhy žab, upozornil další účastník mezinárodní expedice, odborník na tyto obojživelníky Craig Franklin z univerzity v australském Queenslandu. "Jsou obvykle považovány za jakési bioindikátory zdraví životního prostředí," připomněl. "Často sledujeme úbytek žab jako přímý ukazatel postiženého životního prostředí."
    Oblast, kterou tým zkoumal, obývají desetitisíce lidí, kteří se tu živí lovem. Antropologové spolupracovali především s místním klanem Hewa na zdokumentování zdejších zdrojů.
    "Na místě, jako je Papua-Nová Guinea, mají místní komunity, tradiční komunity, velmi blízko ke svému prostředí. Spoluprací s nimi se naučíme mnohem více, protože oni už ty znalosti mají," zdůraznil Bruce Beehler z CI.
    Svaz připravuje další tři expedice na ostrov v letošním roce a doufá, že budou nalezeny nové druhy živočichů.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů