Pátek, 26. dubna 2024

Informační centrum Vodní elektrárny Dlouhé Stráně

Informační centrum Vodní elektrárny Dlouhé Stráně
Informační centrum Vodní elektrárny Dlouhé Stráně
K3 Sport, s. r. o., I. P. Pavlova 738/116, Olomouc - Nová ulice, 77900
tel: 602 322 244, email: infocentrum.eds@cez.cz

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je vybudována v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Mnohé její objekty byly umístěny do podzemí a objekty na povrchu jsou ohleduplně začleněny do přírody.

Technický unikát v chrámu přírody
Leží na Moravě v katastru obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Elektrárna má tři "nej": největší reverzní vodní turbínu v Evropě - 325 MW, elektrárnu s největším spádem v České republice - 510,7 m a největší instalovaný výkon v ČR - 2 x 325 MW.

Elektrárna plní v elektrizační soustavě několik významných funkcí - statickou, dynamickou a kompenzační. Statickou funkcí se rozumí přeměna nadbytečné energie v soustavě na energii špičkovou - v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. Dynamickou funkcí přečerpávací vodní elektrárny se rozumí schopnost plnit funkci výkonové rezervy systému, vyrábět regulační výkon a energii a podílet se na řízení kmitočtu soustavy. Kompenzační provoz slouží k regulaci napětí v soustavě.

Výstavba elektrárny byla zahájena v květnu 1978. Na počátku osmdesátých let však byla z rozhodnutí centrálních orgánů převedena do útlumového programu. V roce 1985 došlo k modernizaci projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto stavbu dokončit.

Srdce elektrárny v podzemí
Elektrárna je řešena jako podzemní dílo. Obě soustrojí jsou umístěna v podzemí, v kaverně o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m. Souběžně s kavernou turbín se v podzemí nachází komora transformátorů, která má rozměry 115 x 16 x 21,7 m. V této komoře jsou dva blokové trojfázové transformátory, rozvodny 22 kV a další zařízení.

Horní nádrž je s podzemní elektrárnou spojena dvěma přivaděči, každým pro jedno soustrojí. Přivaděče mají délku 1 547 m a 1 499 m. Elektrárna je spojena s dolní nádrží dvěma odpadními tunely o průměru 5,2 m. Tunely jsou dlouhé 354 a 390 metrů. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná. Nádrž má celkový objem 3,4 mil. kubických metrů, výšku hráze 56 m, kolísání hladiny 22,2 m. Horní nádrž leží na hoře Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 m. Má celkový objem 2,72 mil. m3.

Technologický proces zajišťují dvě reverzní turbosoustrojí, každé o výkonu 325 MW. Výkon reverzní turbíny při čerpadlovém režimu činí 312 MW, při turbínovém až 325 MW.

Kromě správní budovy s velínem se na povrchu nachází objekt vývodového pole se zapouzdřenou rozvodnou 400 kV, dílny a sklady, garáže, čistírna odpadních vod a úpravna vody.

Kdy můžete navštívit Informační centrum?
Celoročně ve všedních dnech vč. svátků, sobot a nedělí od 8.00 do 15.00 hod. vždy po předchozím objednání.

Objednávky přijímáme na kontaktní adrese provozovatele střediska v Po - Pá od 8:00 do 16:00.

Individuální vjezd k elektrárně bez předchozího objednání není dovolen. Jedná se o soukromý pozemek a chráněnou krajinnou oblast.

Vstupné: dospělí 40,- Kč, důchodci, ZPT, školy v rámci výuky, studenti do 26 let 25,- Kč, děti do 10 let zdarma

Doprava: Od 1. dubna 2009 je zrušena přeprava osobními automobily, je tedy nutné použít autobusovou dopravu provozovatele, pokud návštěvníci nejsou součástí organizované skupiny přepravující se vlastním autobusem. Osobní automobily je možné ponechat na bezplatném parkovišti v blízkosti objektu Helia sport.

Dopravné zahrnuje přepravu účastníků exkurze v rámci jejího programu a to autobusem z výchozího bodu, tj. objektu Helia sportu v Koutech nad Desnou, na parkoviště za správní budovou elektrárny Dlouhé Stráně, dále na dolní a horní nádrž a zpět k Helia sportu.

V zimních měsících (sněhová pokrývka) se prohlídky horní nádrže nekonají.


K3 Sport, s. r. o.
I. P. Pavlova 738/116
779 00 Olomouc - Nová ulice

objekt bývalé pošty, prodejna Helia sport, Kouty nad Desnou čp. 1, 788 11 Kouty nad Desnou

Tel.: 602 322 244, 585 438 100 (v pracovních dnech v době od 8:00 do 16:00, v ostatní dny a hodiny je možné objednávku namluvit do hlasové schránky), o víkendech je k dispozici také 583 283 282.

E-mail: infocentrum.eds@cez.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů