Čtvrtek, 28. března 2024

Východočeské malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ vyrobily v prvním čtvrtletí roku 2009 téměř 18 milionů kWh elektřiny

Východočeské malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ vyrobily v prvním čtvrtletí roku 2009 téměř 18 milionů kWh elektřiny
Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje dodala v letošním roce ve východních Čechách do sítě již téměř 18 milionů kWh ekologicky čisté elektrické energie z malých vodních elektráren.

To je více než 34 % z celkové výroby této společnosti za první tři měsíce, která ve svých 21 vodních elektrárnách vyrobila celkem 51 milionů kWh.

Ve východních Čechách vyrábí společnost ČEZ Obnovitelné zdroje ekologickou energii v osmi malých vodních elektrárnách – Hradec Králové, Les Království, Pardubice, Pastviny, Práčov, Předměřice, Přelouč a Spálov. Nejlepší z těchto osmi elektráren byla MVE Práčov, která by svojí výrobou 7,5 milionů kWh pokryla celoroční spotřebu 2160 domácností.

„Na výrobě se pozitivně projevila realizace technických úprav a vylepšení na části elektráren. Na výsledku má významný podíl i dostatečný stav vody bez větších výkyvů, který je pro malé vodní elektrárny ideální,“ říká generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít po celé České republice, například na Labi, Divoké Orlici, Berounce, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Nejstarší elektrárnou je MVE Čeňkova pila na Šumavě s instalovaným výkonem 100 kW a rokem vzniku 1912. Nejmodernějším zařízením svého druhu v celé ČR je MVE Bukovec u města Plzeň s instalovaným výkonem 630 kW. V současné době probíhá výstavba nové elektrárny MVE Mělník.

Společnost samotná má sídlo v historické budově malé vodní elektrárny „Hučák“ v Hradci Králové, kde zároveň v roce 2008 otevřela informační centrum věnované výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

www.cez.cz

www.cez.cz

zdroj: ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů