Pátek, 19. dubna 2024

Češi se obávají především hromadění odpadů a také o přírodu a pitnou vodu

Obyvatelé České republiky považují vesměs globální ekologické problémy za závažné. Mezi nejzávažnější pak řadí hromadění odpadů, znečištění a nedostatek pitné vody a také mizení pralesů a úbytek živočišných a rostlinných druhů. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu společnosti CVVM.
Češi se obávají především hromadění odpadů a také o přírodu a pitnou vodu

„Výsledky průzkumu především ukazují, že nám světové problémy životního prostředí nejsou lhostejné. Vždyť úbytek živočišných a rostlinných druhů označilo za velmi či dosti závažný problém 83 % lidí, hromadění odpadů dokonce téměř všichni,“ komentoval výsledky šetření ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Jako nejzávažnější světový ekologický problém je u nás vnímáno hromadění odpadů. Velmi nebo dosti závažným problémem je pro 95 % dotázaných, stejně jako znečištění vod. Devět z deseti Čechů si uvědomuje rizika hrozícího nedostatku pitné vody ve světě. Plným 89 % lidí vadí mizení deštných pralesů, 85 % dotázaných pak kritizuje vyčerpávání přírodních zdrojů.

Úbytek rostlinných a živočišných druhů považují za závažné 83 % dotázaných, 80 % lidí vadí znečišťování půd a 76 % občanů se obává klimatických změn.

Výzkumu, který probíhal v týdnu od 4. do 11. května 2009, se zúčastnil reprezentativní vzorek 1038 respondentů. Tisková zpráva CVVM s výsledky výzkumu je k dispozici na adrese http://www.cvvm.cas.cz.

zdroj: MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů