Čtvrtek, 28. března 2024

Děti zachraňuje pitná voda

Děti zachraňuje pitná voda

Voda – látka, která propůjčuje modré planetě její barvu. Pokrývá více než 70 procent zemského povrchu, přesto je pitná voda tím nejvíce nedostatkovým zbožím.

Možná nevíte, že 88 procent všech průjmových nemocí je připisováno dodávkám nekvalitní vody, nízké úrovni sanitárního vybavení a nedostatečné hygieně. Odhady hovoří o tom, že 90 procent odpadních vod v rozvojových státech je vypouštěno bez jakýchkoli úprav rovnou do řek a dalších vodních toků. A právě vodní toky jsou běžným zdrojem vody, z nichž lidé v chudých oblastech čerpají vodu, kterou pijí.  Za posledních 10 let zemřelo na průjmová onemocnění více dětí, než kolik činily veškeré lidské ztráty v ozbrojených konfliktech od konce druhé světové války. Průměrná vzdálenost, kterou musí ženy v Africe a Asii ujít, aby nabraly vodu, je šest kilometrů. Lidé v subsaharské Africe stráví každý rok nabíráním vody 40 miliard hodin, což je doba, která se rovná pracovní době více než 19 milionů zaměstnanců pracujících na plný úvazek. Člověk žijící v rozvojové zemi spotřebuje za den v průměru téměř 10 litrů vody. Průměrná spotřeba vody ve Velké Británii činí 135 litrů za den a osobu. Průměrný Američan spotřebuje denně 375 až 660 litrů.

Možná nevíte ani to, že více než čtyři tisíce dětí zemřou každý den v rozvojových zemích jen proto, že nemají přístup k nezávadné pitné vodě. Důvodem je skutečnost, že závadná voda způsobuje závažná průjmová onemocnění, což pochopitelně vede k ještě větší dehydrataci, a lidé tak následkem konzumace kontaminované vody umírají. „Lidé neumírají na otravu vodou, ale na různé nemoci, které jim voda plná bakterií způsobuje,“ dodává moderátorka a současná mluvčí ministra pro lidská práva Lejla Abbasová.

Jedním z možných řešení, jak tato hrozivě vypadající čísla změnit, je dostatek čisté vody. Kde ji ale vzít?Humanitární projekt Children´s Safe Drinking Water (CSDW), jehož hlavním cílem je boj s nedostatkem pitné vody v rozvojových zemích, přichází v současné době i do České republiky. Program, který je zaměřen na snižování počtu onemocnění a úmrtí následkem pití znečištěné vody, využívá speciálně vyvinutou nízkonákladovou technologii, kdy se voda čistí velmi jednoduchým způsobem.

Chcete pomoci?

Projekt může nyní podpořit prakticky každý, a to prostřednictvím nákupu vybraných výrobků kolekce Aqua (poznáte je podle symbolu kapky vody na obalu), kterou představují značky Pantene, Gillette Venus, Gillette Satin Care, Wellaflex, Camay, Londa nebo Oral-B. Z každého prodaného výrobku daruje firma P&G, výrobce nové čistící technologie, fondu CSDW částku představující hodnotu jednoho sáčku PUR, který umožní čištění vody na jeden týden pro jednoho člověka. Tento dar bude distribuován v Africe. K dnešnímu dni byla víc než miliarda litrů znečištěné vody přeměněna na pitnou ve více než 40 zemích světa. „Víme, že program funguje, a naše ambice jsou vysoké. Do roku 2012 chceme vyčistit 3,5 miliardy litrů pitné vody,“ říká dr. Greg Allgood.

Tváří projektu pro Českou republiku se stala oblíbená divadelní a filmová herečka Dana Morávková. „Jsem velmi ráda, že mohu osobně tento velmi důležitý projekt podpořit. Pro mě a myslím si, že pro většinu lidí, kteří nedostatek vody nikdy nepocítili, je obtížné představit si podmínky, v jakých děti v rozvojových zemích vyrůstají a jak je pro ně pitná voda vzácná. Nedostatek pitné vody vede k tomu, že každý den umírají na choroby spojené s konzumací kontaminované vody tisíce dětí,“ řekla Dana Morávková. „Je naší povinností pomoci. A nyní je to snazší než kdy předtím, stačí jen správně zvolit výrobek, který zakoupíte.“

Jak to funguje?

„Vše, co potřebujete udělat, je vysypat obsah balíčku do desetilitrové nádoby s vodou, zamíchat a počkat pět minut, než se nečistoty usadí na dně. Pak už zbývá vodu jen přefiltrovat přes opravdu jednoduchý filtr, jako například čisté plátno. Po dvaceti minutách se takto upravená voda může bez jakýchkoliv následků pít,“ vysvětluje dr. Greg Allgood, který je uznávaným odborníkem na toxikologii. 

Balíček PUR, který byl vyvinut společností Procter & Gamble (P&G) ve spolupráci s Americkým centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), je speciální výrobek, díky němuž se z kontaminované vody během půl hodiny stává nezávadná a čistá voda. Jeden balíček dokáže vyčistit až deset litrů vody, což představuje množství vody pro jednoho člověka na týden. PUR dokáže odstranit více než 99,99999 procent střevních bakterií (včetně těch, které způsobují choleru), 99,99 procent střevních virů (včetně těch, které způsobují hepatitidu a 99,9 % prvoků, odstraňují i nečistoty a další škodliviny a tím pomohly snížit výskyt průjmových onemocnění v rozvojových zemích až o 90 procent. Světová zdravotnická organizace jej považuje za efektivní technologii.

Hodnota jednoho balíčku PUR, který dokáže vyčistit 10 litrů vody, je deset centů. Za jeden americký dolar lze poskytnout dostatek čisté vody jednomu dítěti po dobu 50 dnů. Už jen částka pouhých 7,50 USD, což je asi 150 korun, stačí na čištění vody pro jedno dítě na celý rok a za cca 30 dolarů, tedy 600 korun, si může jedna rodina čistit vodu po celý rok. Vzhledem k tomu, že člověk může bez vody vydržet pouhé 2 až 3 dny a poté nedostatek vody způsobuje závažnou dehydrataci i smrt, je částka potřebná k vyčištění vody naprosto zanedbatelná.

Pomůžete? Umíte si představit jediný den bez pitné vody?

autor: Eva Soukupová

http://zena-in.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů