Čtvrtek, 18. dubna 2024

Za hřbitov odpadků dostali titul Ekoškola

Za hřbitov odpadků dostali titul Ekoškola

Pardubice - Hřbitov odpadků na školním pozemku byl nápad žáků základní školy v Králíkách. Malé náhrobky říkají, jak dlouho se pohřbený odpad bude v zemi rozkládat. Žáci, kteří kolem hřbitova chodí, tak vědí, že například ohryzek od jablka se v zemi rozloží za pár dnů, zatímco igelit tam vydrží 500 let.

Hřbitov odpadků je přitom jeden z více nápadů, za který škola dostala mezinárodní titul Ekoškola. „My si uvědomujeme, že naše město je v čisté přírodě, proto pro nás není Ekoškola prvním ekologickým titulem. Už jsme byli Ekologickou školou Pardubického kraje a také jsme získali titul Čistá škola. Ekologickou výchovu máme zavedenou už od roku 2002, jako jediná škola ve městě,“ řekla koordinátorka ekologické výchovy základní školy v Králíkách Iva Nesvadbová.

V Pardubickém kraji přibyly letos celkem čtyři Ekoškoly. Náročné podmínky, kterými je titul podmíněn, splnily kromě králické ještě dvě školy ze Svitav a jedna z Pardubic. Předtím se získání titulu podařilo v kraji jenom dvěma školám.

O udělení titulu se přitom snaží sami žáci. Ti musí hledat úspory energie, třídit odpad nebo pečovat o zeleň v okolí školy. Učitelé jejich činnost jenom sledují, případně jsou připraveni poradit či pomoci. „My jsme si vytvořili čtyři skupiny žáků, které si vybraly různá témata. Závěry pak přijeli zkontrolovat auditoři a ti zjistili, že žáci skutečně dokáží zlepšit ekologii naší školy,“ řekla Gisela Kostelecká, ředitelka pardubické Základní školy Staňkova, která taky získala titul Ekoškola.

Ve všech třídách tady budou koše na separaci papíru, po dohodě s Technickými službami bude u školy stálý sběrný kontejner na papír. Žáci si také nechali udělat rozbory ekologické škodlivosti saponátů. Ve škole se tak budou používat jen ty šetrné k životnímu prostředí.

Mohlo by se zdát, že některé nápady, jako třídění odpadu nebo šetření vodou, nejsou nijak nové a měly by být naopak samozřejmostí. Učitelé se však shodují, že převratnost návrhů není to hlavní. „Milionové úspory po žácích nemůžeme chtít. Jde tady hlavně o výchovu a o vztah dětí k životnímu prostředí,“ řekla Kostelecká.

Udělení titulu schvalují auditoři, ti jsou vyškoleni ve sdružení Tereza, které celý program řídí. „Jsou to zaměstnanci neziskových organizací nebo studenti přírodovědecké fakulty, kteří nám pomáhají,“ řekla Jitka Krbcová, koordinátorka programu Ekoškola.

Do něho je zapojeno přes dvacet tisíc škol ze čtyřiceti zemí. Titul mají mimo Evropu také školy v Jihoafrické republice, Chile nebo v Kazachstánu.

Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů