Úterý, 19. března 2024

Banky již přijímají žádosti o dotace z programu Zelená úsporám

Státní fond životního prostředí pracuje na zvýšení dostupnosti dotací z programu Zelená úsporám.
Banky již přijímají žádosti o dotace z programu Zelená úsporám

Plnohodnotné zapojení partnerských bank do procesu zpracování žádostí je jedním z nejdůležitějších kroků.

Na zateplení rodinných domů, výměnu kotlů a další ekologická opatření dotovaná z programu Zelená úsporám by mělo být rozděleno až 25 miliard korun. Není proto divu, že komerční banky vidí v projektu obrovskou příležitost pro oslovení nových klientů a následnému uzavření nových úvěrových obchodů. Samotná dotace totiž v žádném z programů nepokryje plnou výši investice a navíc je vyplácena vždy až po jejím uskutečnění. Banky proto již chystají celou řadu speciálních úvěrových produktů, které klientům plánují nabídnout v případě, že klient nebude mít dostatek vlastních prostředků pro financování dotovaných úsporných opatření.

Banky vesměs plánují do programu zapojit celou svou pobočkovou síť, která bude primárně zajišťovat příjem žádostí a následnou výplatu dotací, ale zároveň bude žadatelům poskytovat základní informace o programu a možnostech spolufinancování. Jaká je nabídka bank a kdy se do projektu na plno zapojí?

Česká spořitelna

Česká spořitelna byla první bankou, která začala žádosti přijímat. Stalo se tak 15. června s klientům od té doby nabízí spolufinancování prostřednictvím standardní produktové nabídky České spořitelny a SSČS (skládanková Ideální hypotéka bez poplatku za vyřízení, překlenovací úvěry TREND a HYPO TREND, spotřebitelský úvěr atd.)

Komerční banka

Komerční banka začne s příjmem žádostí 1. července a klienty bude chtít oslovit nabídkou svých EKO úvěrů.

• EKO Osobní úvěr se splatností až 6 let

• EKO Úvěr na nemovitost se splatností až 10 let

• EKO Hypoteční úvěr se splatností až 30 let

Klienti mohou počítat u EKO úvěrů se zvýhodněnou úrokovou sazbou. Nižší o 1 % oproti standardním úvěrům v případě EKO Osobního úvěru a EKO Úvěru na nemovitost a slevou 0,2 % v případě EKO Hypotečního úvěru. Úvěr bude navíc vyřízen bez poplatku za zpracování, zdarma je rovněž předčasné splacení úvěru až do výše přiznané dotace. Součástí nabídky EKO Osobního úvěru a EKO Úvěru na nemovitost je rovněž pojištění úvěru proti neschopnosti splácet zdarma.

Komerční banka aktuálně připravuje také speciální nabídku pro bytová družstva a společenství vlastníků jednotek.

Modrá pyramida

Stavební spořitelna Modrá pyramida se do programu rovněž zapojí 1. července. Klienti se budou moci obracet jak na poradenská centra Modré pyramidy (celkem je jich 176), tak na úvěrové poradce.

Modrá pyramida se bude snažit klienty oslovit následující nabídkou:

  • Zelený Hypoúvěr je vhodný pro investice nad 300 tis. Kč, umožňuje rozložení splátek až na 28 let, úroková sazba je od 4,74 % p.a., zajištění nemovitostí je nutné
  • Zelený Rychloúvěr je vhodný pro investice do 300 tis. Kč, je určený především stávajícím klientům Modré pyramidy, kteří mohou úvěr až do výše 300 tis. Kč získat bez ručitele i bez dokládání příjmů, úroková sazba je od 6,39 % p.a.
  • Zelený Překlenovací úvěr je možné získat již od částky 50 tis. Kč, je určený pro klienty, kteří dosud nemají stavební spoření, úroková sazba je od 6,39 % p.a.
  • Zelený Renoúvěr Multi je určen právnickým osobám (především bytová družstva a SVJ) až do výše 10 mil. Kč bez  zajištění, úroková sazba od 4,89 % p.a.

Všechny „Zelené úvěry“ nabízí Modrá pyramida bez poplatku za vyřízení. Základní podmínkou je pouze doložení, že minimálně 50 % cílové částky úvěru klient využije v souladu s pravidly „Zelená úsporám“.

Wüstenrot hypoteční banka

Wüstenrot hypoteční banka svým klientům garantuje zvýhodnění v podobě snížené úrokové sazby standardního hypotečního úvěru. Aktuální nastavení úrokových sazeb úvěrů Wüstenrot hypoteční banky naleznete v článku „Hypotéky v červnu zdražily“. Podobně jako konkurence nabízí Wüstenrot zdarma předčasné splacení úvěru do výše přiznané dotace.

Wüstenrot – stavební spořitelna


Stavební spořitelna Wüstenrot nabízí „zelený“ překlenovací úvěr typu SUPERÚVĚR,  u kterého snížila úrokovou sazbu. Mimořádná splátka ve výši státní podpory z programu Zelená úsporám bez jakýchkoliv sankcí je možná i u tohoto úvěru.

Hypoteční banka

Hypoteční banka bude klientům v souvislosti s programem Zelená úsporám nabízet Zelenou hypotéku, což budou v podstatě standardní hypoteční úvěry se zvýhodněnými podmínkami. Klienti u Zelené hypotéky mohou například využít možnosti bezplatné mimořádné splátky až do výše dotace nebo bezplatné nedočerpání úvěru do výše dotace.

Poštovní spořitelna

Sběr žádostí bude probíhat od 1. července na 50 finančních centrech PS a 600 pobočkách České pošty ( konkrétně na poštách se třemi až pěti čtyřlístky). Kromě příjmu žádostí nabídne Poštovní spořitelna klientům také Úvěr na bydlení s úrokovou sazbou 6,9 % p.a. Úvěr bude možné kdykoliv předčasně splatit. Poplatek za vyřízení úvěru Poštovní spořitelna klientům odpustí pouze z části.  

ČSOB

ČSOB vyřizuje žádosti o státní dotaci z programu Zelená úsporám od 1. Července. K financování projektů, na které klienti žádají i o státní dotaci, je možné využít jakýkoliv úvěr od ČSOB (hypotéky, Půjčky na cokoliv, nebo Půjčky na lepší bydlení (viz. dále). U všech vyjmenovaných produktů ČSOB umožní mimořádné splátky zdarma, a to až do výše získané dotace. K úvěru si klienti mohou také sjednat pojištění schopnosti splácet.

V souvislosti s uvedením nové zvýhodněné řady "zelených úvěrů" dochází také k rozšíření spektra účelů čerpání u Půjčky na lepší bydlení. Z tohoto úvěrového titulu bude možné financovat například výměnu oken v bytě, zateplení půdního prostoru rodinného domku, nebo výstavbu vlastní malé solární elektrárny. Přitom není podmínkou, aby konkrétní projekt odpovídal zadání programu Zelená úsporám, nebo na něj byla čerpána dotace.

ČSOB zelenou variantu Půjčky na lepší bydlení zvýhodnila garantovanou úrokovou sazbou na úrovni 7 % p. a. Maximální výše úvěru se může v závislosti na bonitě klienta vyšplhat až na 600 000 Kč, a to bez ručitele.

Žádat o dotace mohou i firmy

Banky přijímají pouze žádosti od občanů (fyzických osob). Pro firemní klientelu banky rovněž připravují odpovídající úvěrovou nabídku, nicméně samotné žádosti musí firmy podávat na pracovištích Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Bližší informace o programu Zelená úsporám a formuláře žádostí jsou k dispozici na webových stránkách SFŽP (www.zelenausporam.cz).

Poznámka: Mezi partnerské banky programu Zelená úsporám patří také UniCredit Bank a LBBW Bank. Tyto bankovní ústavy však dosud svou nabídku aktivně neprezentovaly.

http://www.hypoindex.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů