Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zájem o vítěze ankety Strom roku roste, zatím vedou lípy

Příznivci oblíbené celostátní ankety Strom roku 2009 mohou až do 10. října volit mezi dvanácti finalisty a rozhodnout tak o letošním vítězi.
Zájem o vítěze ankety Strom roku roste, zatím vedou lípy

V čele ankety se drží Lípa u fary v Horním Maršově, druhé místo zaujímá Lípa v obci Kotel - Osečná, třetí pozici prozatím obsadila Mladějovická lípa. Záštitu nad anketou, kterou každoročně vyhlašuje Nadace Partnerství, převzali ministr životního prostředí ČR Ladislav Miko a od minulého roku také komisař pro životní prostředí EU Stavros Dimas. Generálním partnerem Stromu života je společnost Skanska, která programu v letošním roce věnuje 5 milionů korun.

Rozhodování o nejsympatičtějším stromu České republiky se v průběhu srpna naplno rozběhlo, celkový počet hlasů nyní přesáhl osmnáct set. O vítězích však zdaleka není rozhodnuto. „Na základě zkušeností z minulých let očekáváme vyšší nárůst hlasů teprve v září, nejvíce pak v prvním říjnovém týdnu," sdělila koordinátorka ankety Adéla Badáňová a doplnila, že v loňském roce se do ankety zapojilo rekordních 87 tisíc lidí. Aktuální pořadí stromů či bližší informace o finalistech a jejich fotografie lze nalézt na webových stránkách: www.stromzivota.cz.

Největší anketu České republiky s environmentální tematikou letos vyhlásila Nadace Partnerství již poosmé. „Prostřednictvím ankety se snažíme lidi sblížit s krajinou kolem nás a motivujeme je k zapojení se do péče o životní prostředí," upřesnila Badáňová. Každý, kdo podpoří vybraný strom, totiž zároveň přispěje na výsadby stromů v různých částech republiky. „Anketa v minulých letech také upozornila na krásné, zajímavé a mnohdy velmi staré stromy, které byly později vyhlášeny za památné," doplnila ohledně smyslu ankety Magdaléna Dobišová ze společnosti Skanska.

Nejzajímavější či nejsympatičtější strom lze podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS STROM1–12 (podle přiděleného čísla finalisty) na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, na výsadbu stromů poputuje 27 Kč. Službu DMS zajišťuje Fórum dárců. Více na www.darcovskasms.cz. Další způsob rozhodování o vítězi je pomocí hromadných hlasovacích archů, které si můžete objednat na internetových stránkách programu Strom života Nadace Partnerství.

Nedílnou součástí ankety Strom roku je také putovní výstava fotografií Petra Francána. V průběhu září budou velkoformátové fotografie finalistů z let 2007 a 2008 k vidění v Knihovně města Hradce Králové, v Obchodním centru Karviná a v ostravské zoo. Výstava Strom roku 2009, která měla svou premiéru na Floře Olomouc, se v tomto týdnu přesune na veletrh Země Živitelka v Českých Budějovicích. Nadace Partnerství slavnostně vyhlásí výsledky ankety 22. října na Koncertě pro stromy, kde vystoupí Marta Kubišová.

Stav ankety k 26. srpnu 2009

1. Zlámanská oskeruše, Zlínský kraj

25 hlasů

 

2. Dub u kláštera v Kladrubech, Plzeňský kraj

54 hlasů

 

3. Žeberská lípa, Ústecký kraj

49 hlasů

 

4. Lípa Samaritánka v Hradišti, Jihomoravský kraj

14 hlasů

 

5. Lípa v obci Kotel - Osečná, Liberecký kraj

644 hlasů

2. místo

6. Pozořické vrby, Jihomoravský kraj

16 hlasů

 

7. Dub u Postupic, Středočeský kraj

43 hlasů

 

8. Lípa v Kamenici nad Lipou, kraj Vysočina

54 hlasů

 

9. Lípa u fary v Horním Maršově, Královéhradecký kraj

769 hlasů

1. místo

10. Mladějovická lípa, Olomoucký kraj

73 hlasů

3. místo

11. Žižkova hrušeň v Otěvěku, Jihočeský kraj

12 hlasů

 

12. Jasan ve Světlé hoře, Moravskoslezský kraj

54 hlasů

 

 

Celkem (k 26. srpnu): 1807 hlasů

Výtěžek veřejné sbírky (k 26. srpnu): 16 629 Kč

Více informací ráda poskytne: Adéla Badáňová, koordinátorka ankety Strom roku tel: 515 903 123, mobil: 721 468 231, e-mail: adela.badanova@nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů