Pátek, 29. března 2024

Do mlýnského náhonu po 50 letech opět proudí voda

Do mlýnského náhonu po 50 letech opět proudí voda

Osečná - Stavidla rekonstruovaného mlýnského náhonu u Jenišovského rybníka u Osečné jsou opět nahoře a do náhonu proudí po padesáti letech znovu voda.

Stavidla zvedli před několika dny starosta města Osečná Jiří Hauzer spolu s hejtmanem Libereckého kraje Stanislavem Eichlerem, poslancem Pavlem Plocem a senátorem Karlem Kapounem.

Osečná čerpala na opravu náhonu peníze z dotací. "Kolaudační rozhodnutí je jedním z podkladů pro žádost o proplacení dotace z programu Leader, neboť opravy provedla obec Osečná za přispění finančních prostředků z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova, " uvedl starosta Jiří Hauzer.

Ještě letos opraví hráz rybníka
Po půl století tak začala voda proudit do vantroku Jenišovského mlýna. Od doby vzniku, tedy od 16. století, to byla nejdelší přestávka v chodu zdejšího mlýna. "Takovým zdánlivě malým projektům, zhruba za jeden milión korun, velmi fandím. Je dobré, že projekt bude pokračovat dál a postupně zatraktivní prameny Ploučnice pro turisty i lázeňské hosty z nedalekých Kundratic," řekl hejtman.

Na tento projekt naváže revitalizace samotného Jenišovského rybníka. "Ještě letos chceme opravit hráz rybníka, vystavět nový požerák a bezpečnostní přepady. V zimě se bude odtěžovat rybniční bahno a v březnu proběhnou konečné úpravy tak, aby do rybníka mohla být napuštěna znovu voda," vysvětlil starosta s tím, že třetí etapou bude výroba nového mlýnského kola. "Mělo by mít průměr 7 metrů, ale je to zatím předčasné. Uvidíme, zda se podaří získat peníze na jeho výrobu," doplnil Jiří Hauzer. Bývalý mlýn stojí nedaleko pramene Ploučnice.

Mlýn, jehož vznik se datuje do 16. století, utichl v sedmdesátých letech, kdy se tady ještě mlelo obilí na šrot pro krmení dobytka. Mouka se v mlýnu mlela naposledy před válkou, a to již mlýnské zařízení poháněla Francisova turbína, která svým tempem mlýnu více vyhovovala. Na turbínu přešel poslední mlynář v roce 1940, když se definitivně rozpadlo původní mlýnské kolo.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů