Pátek, 26. dubna 2024

Najekologickejším mestom Európy je francúzske Nantes

Najekologickejším mestom Európy je francúzske Nantes

Ocenenie si zaslúžilo predovšetkým pre ekologickú autobusovú dopravu a výbornú cyklistickú infraštruktúru.

KRAKOV. V poľskom Krakove vyhlásili v utorok ceny CIVITAS pre mestá s najekologickejším a najpremyslenejším dopravným systémom v Európskej únii. Súťažilo sa v troch kategóriách, pričom v prvej z nich zvíťazil belgický Gent, v druhej britský okres Sutton a v tretej francúzske Nantes.

Skratka združenia CIVITAS pochádza z anglického CIty-VITAlity-Sustainability (Mesto-Vitalita-Trvalá udržateľnosť) a ide o organizáciu napojenú na Európsku komisiu, ktorá združuje 58 miest EÚ. Slovensko v združení na rozdiel od zvyšných krajín Vyšehradskej štvorky nemá žiadneho zástupcu.

Porota ocenila belgický Gent najmä pre výbornú cyklistickú dopravnú infraštruktúru a rozľahlé pešie zóny priamo v centre mesta. V Gente funguje aj premyslený systém, v rámci ktorého si študenti môžu na viacerých miestach požičiavať bicykle a radnica v najbližšom čase plánuje postaviť garáže až pre 10 tisíc "dvojkolesových tátošov". Porote sa páčilo aj nariadenie, podľa ktorého cestujú deti do 15 rokov v mestskej hromadnej doprave bezplatne. Nočné spoje sú dokonca zadarmo úplne pre všetkých.

Pokiaľ ide o londýnsky okres Sutton, ten zvíťazil v kategórii "nečlenov" združenia. Komisia ocenila mestskú marketingovú kampaň, ktorá mala za cieľ presvedčiť obyvateľov o zmene ich dopravných návykov. Kampaň stála päť miliónov eur a bola to najdrahšia akcia svojho druhu v celej Európe.

Celkovým víťazom tohtoročných cien CIVITAS sa stalo francúzske Nantes. Ocenenie si zaslúžilo predovšetkým z dvoch dôvodov. V prvom rade je to ekologická autobusová doprava - až 80 percent všetkých mestských autobusov jazdí na zemný plyn. Cyklistom radnica v Nantes takisto vychádza v ústrety - mesto vybudovalo viaceré bezpečné parkoviská pre bicykle, rozšírilo systém ich prenájmu a začalo experimentovať so skladacími bicyklami, ktoré sa dajú naložiť do mestských autobusov.

Tento rok udeľovali ceny CIVITAS už po šiesty raz. V združení figurujú európske mestá, ktoré sa formálne zaviazali k dodržiavaniu zásad udržateľného a ekologického dopravného systému.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů