Čtvrtek, 28. března 2024

Sanace skládky v Pozďátkách bude stát zhruba půl miliardy korun

Sanace skládky v Pozďátkách bude stát zhruba půl miliardy korun

Sanace skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku bude podle projektu stát přes půl miliardy korun. Konečná cena vzejde z výběrového řízení na dodavatele, které se státní podnik Diamo chystá vyhlásit v listopadu. Zahájení sanačních prací je plánováno na jaro příštího roku, řekl dnes ČTK ředitel podniku Jiří Jež.

Skládka v Pozďátkách je na prvním místě seznamu kontaminovaných míst kraje Vysočina, okolí ohrožuje řadu let. Diamo odkoupilo v tomto roce skládku za 23 milionů korun od italsko-lucemburské firmy Logika na základě rozhodnutí vlády. Záchranné práce by měla z 90 procent zaplatit unie, zbývající část peněz poskytne stát.

"Příprava na sanaci skládky běží podle plánu," řekl Jež. Měsíce už v Pozďátkách funguje zařízení na čištění vytékající vody. Dokončen je i projekt na sanaci a Diamo na něj nyní žádá o evropskou dotaci. Podle plánu by stavební práce měly být prováděny od dubna 2010 do srpna 2012. Uložený odpad bude zcela vytěžen a odvezen k odborné likvidaci.

Skládka u Pozďátek byla zprovozněna v roce 1994. Uloženo na ni bylo kolem 30 000 tun odpadů a v roce 1996 zhruba 10 000 tun zelené skalice. Pravděpodobně kvůli narušené fólii či netěsnosti hráze začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. Od roku 1997 je proto skládka mimo provoz. O dva roky později byl na vlastníka skládky, jímž v té době byla třebíčská společnost DEP POZ, vyhlášen konkurz.

Vláda rozhodla v roce 2002 o uvolnění zhruba 80 milionů korun na sanaci skládky, konkurzní správce ji však prodal zahraniční společnosti ICKM Real Estate. Vlastníci se postupně několikrát změnili. Předloni ministerstvo životního prostředí souhlasilo pouze se sanací skládky bez jejího dalšího rozšíření a provozu. Podle projektu, který připravilo Diamo, se náklady na likvidaci skládky odhadují na 512 milionů korun bez DPH.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů