Pátek, 29. března 2024

Gigantická výměna: Tykačovi elektrárnu, firmě ČEZ uhlí

Gigantická výměna: Tykačovi elektrárnu, firmě ČEZ uhlí

Výměna uhelného dolu za elektrárnu má být druhou největší transakcí v české energetice od roku 2000.

Tři roky trvající válka o uhlí mezi společnostmi ČEZ a Czech Coal zřejmě končí. Obě strany finalizují dohodu, podle níž by spor vyřešily výměnou svých klíčových majetků: Státem ovládaný ČEZ má od Czech Coalu dostat jeho hnědouhelný důl ČSA, oplátkou pak těžařské firmě, za níž stojí finančník Pavel Tykač s Petrem Pudilem a Vasilem Bobelou, přenechá uhelnou elektrárnu v Počeradech.

Na blížící se dohodu v úterý večer upozornil s odvoláním na anonymní zdroje server euro.cz. Zdroje HN zprávu potvrzují.

"Skutečná dohoda je ještě daleko, ale důležité je, že jsme se po letech shodli na určitém modelu řešení," řekl zdroj, blízký špičkám Czech Coal. Také lidé z okolí nejvyšších šéfů ČEZ mluví podobně: "Stále se jedná a na stole jsou zhruba tři varianty řešení. Výměna dolu ČSA za Počerady je ale nejpravděpodobnější výsledek," říká jeden ze zaměstnanců ČEZ.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž přibližující se smír nevyloučil: "S Czech Coal řadu let jednáme o řešení vzájemné závislosti - naše elektrárna v Počeradech spaluje uhlí z dolu vlastněného Czech Coal," řekl Kříž.

Během jednání se podle něho diskutuje řada variant od dlouhodobé smlouvy na odběr uhlí až po výměnu či prodej aktiv - z jedné strany elektrárna, z druhé strany důl - jedním či druhým směrem. "Jednání však dosud nebyla dokončena ani rozhodnuta ve prospěch některé z variant," dodal bez dalších detailů. "My k těmto informacím nebudeme dávat žádný komentář. Mohu jen potvrdit, že se o situaci jedná," odmítl podrobnosti i mluvčí Czech Coal Radek Stavěl.

Oslovení manažeři ČEZ ani Czech Coalu během včerejšího svátečního dne dohodu nepotvrdili, ale ani nevyvrátili.

Bude-li obchod dotažen do konce, vymění si obě strany majetek za několik miliard korun. Po jarním prodeji International Power Opatovice by pak šlo o druhou největší transakci v české energetice od začátku tisíciletí.

Důl ČSA má ze všech tuzemských hnědouhelných dolů vůbec největší zásoby, i když většina je blokována územními ekologickými limity. Za jejich čárou leží v zemi ještě minimálně 750 milionů tun uhlí, což vystačí nejméně na padesát let další těžby.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů