Pátek, 19. dubna 2024

Přírodní materiály, úspory a obnovitelné zdroje energie - již tento víkend

Pasivní dům, ekologické bydlení, solární technologie, možnosti úspory energie a jejich financování - to jsou témata, se kterými se můžete seznámit na akci při příležitosti Mezinárodního dne pasivních domů, o víkendu 7.-8. listopadu 2009.

Přírodní materiály, úspory  a obnovitelné zdroje energie - již tento víkend

Kde jinde by se o těchto tématech mělo hovořit než v Centru Veronica Hostětín [1,2], kde je postaven modelový pasivní dům [3] a ekologické vzdělávací středisko, které oslavuje již 3. rok svého fungování.

Organizátoři z Ekologického institutu Veronica nabízejí nejen lektorované prohlídky domu, ale i tématické přednášky a možnost bezplatných konzultací s odborníky. Rovněž poskytují možnost ubytování a vyzkoušení principů pasivního domu na vlastní kůži. Účastníci akce tak ověří, zda se skutečně v zimě v domě téměř nemusí topit, jelikož je energeticky 7-10krát úspornější než klasický dům.

Sobotní program bude věnován ekologickému stavitelství, pasivním domům a úsporným technologiím včetně možností, jak získat státní příspěvek na jejich pořízení.

Nedělní program zahajuje lektorovaná prohlídka solárních systémů, následuje přednáška na aktuální téma globální změny klimatu. Vycházka do přírody Bílých Karpat bude doplněna prohlídkou mateřské školy v obci Pitín, která byla letos v létě izolována slámou a rekonstruována do pasivního standardu.

Víkendovou akci doplňuje pondělní exkurze na fotovoltaickou elektrárnu v Ostrožské Lhotě a vytápění biomasou v individuálních kotlích v obci Salaš u Velehradu.

Program je bezplatný. Na akci je nutno se přihlásit a objednat si případné BIO-stravování či nocleh. Je možnost se zúčastnit i jednotlivých dní samostatně nebo celé akce s přespáním v pasivním domě Centra Veronica Hostětín.

Akce je pořádána v rámci projektu Přírodní materiály a obnovitelné zdroje pro rozvoj příhraniční oblasti, který je spolufinancován z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Slovenská republika 2007-2013. Mediální partner akce: ENVIWEB

Bližší informace a podrobný program jednotlivých dní najdete zde:
hostetin.veronica.cz

Přihlášky přijímá: Centrum Veronica Hostětín, hostetin@veronica.cz, tel. 572 630 670.

o Jak může být dům energeticky 7-10 krát úspornější než běžný dům?
o Hodláte stavět či rekonstruovat dům?
o Zajímají Vás úsporná řešení a obnovitelné zdroje energie?

Srdečně zveme na exkurze a tématické přednášky spojené s oslavou Světového dne pasivních domů a 3. narozenin modelové pasivní budovy Centra Veronica Hostětín.
7. 11. 2009 - sobota
Začátky v 10, 12, 14 h.
Lektorovaná exkurze pasivním domem
11-12 h. Možnosti financování úspor a obnovitelných zdrojů energie, program Zelená úsporám - Ing. Miroslava Knotková, ředitelka Energetické agentury Zlínského kraje
12-14 h. Konzultace vašich projektů aneb jak na rekonstrukci či stavbu domu... K dispozici budou zástupci Energetické agentury Zlínského kraje a Ekologického institutu Veronica k osobním konzultacím. V případě zájmu lze prodloužit.
Průběžně Promítání filmů s tematikou pasivních domů
13 h. Oběd
14-16 h. Exkurze po modelových projektech udržitelného rozvoje v Hostětíně (zateplení obecního úřadu, kořenová čistírna odpadních vod, výtopna na biomasu, šetrné veřejné osvětlení, moštárna s ekologickou produkcí, sušírna ovoce)
16-17 h. Přírodní materiály v budovách se zaměřením na pasivní domy
- Doc. Ing. Josef Chybík, CSc., Fakulta architektury VUT v Brně
17-18 h. Využití slámy ve stavebních konstrukcích
- Ing. Daniel Grmela, Fakulta architektury VUT v Brně
18 h. Společenský večer - představení nových publikací o stavění. Ochutnávka moštů, raut - oslavte s námi Světový den pasivních domů!
8. 11. 2009 - neděle
8:30 - 9 h. Solární energie pro ohřev vody a výrobu elektřiny - exkurze
- Mgr. Radim Machů, Ekologický institut Veronica
9 - 10 h. Změna klimatu, její příčiny, dopady a výhledy - RNDr. Jan Hollan, Ekologický institut Veronica
10 - 13 h. Procházka krajinou Bílých Karpat - prohlídka mateřské školy v Pitíně, izolované slámou a rekonstruované do pasivního standardu
13 h. Oběd
14 h. Lektorovaná exkurze pasivním domem - pro nedělní hosty

Program víkendu je bezplatný, je financován z prostředků grantu. Ubytování a stravu hradí účastníci dle informací uvedených v přihlášce. Na akci je nutno se předem přihlásit, lze přijet již v pátek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů