Úterý, 23. dubna 2024

Vánoční strom v Brně nese certifikát šetrného lesního hospodaření- FSC

Vánoční strom v Brně nese certifikát šetrného lesního hospodaření- FSC

Velký vánoční strom, který si letos poprvé Brňané vybrali sami, pochází z lesního majet-ku s FSC certifikátem, který zaručuje odpovědné, přírodě blízké lesní hospodaření a pomáhá tak chránit mizející a devastované lesy u nás i ve světě.

Strom, který bude jako symbol Vánoc umístěn na Náměstí Svobody v Brně, již tradičně dodá Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně (dále ŠLP Křtiny), který FSC certifikát získal v roce 1997. Tato certifikace v sobě vhodným způsobem spojuje obchodní a ekologickou politiku- slouží k prosazení myšlenky trvale udržitelného hospodaření do lesnického prostředí a zároveň poskytuje majiteli certifikátu konkurenční výhodu, jelikož požadavek na environmentálně ohleduplnou výrobu a produkci je mezi zákazníky stále častější. To byly také jedny z důvodů, proč se ŠLP Křtiny jako první lesní podnik v České republice rozhodl ekologickou certifikaci získat.

Slavnostní předání Strom proběhlo dnes ve čtvrtek 19. 11. v Bílovicích nad Svitavou před Mys-livnou za účasti primátora města Brna Romana Onderky a ředitele ŠLP Křtiny Jaroslava Martínka. Příští týden v pátek pak bude strom slavnostně rozsvícen na náměstí Svobody. Tuto tradici rozsvěcení vá-nočních stromů na brněnském nám. Svobody zahájil v prosinci 1924 spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Inspirací mu byl osud odloženého novorozence, které nalezl v prosinci 1919, jež dostalo jméno Liduška a podobný zvyk z Kodaně. Letos tedy proběhne již 85. ročník rozsvěcení Těsnohlídkova vánočního stromu.

"Jsme velmi rádi, že Magistrát města Brna vybírá vánoční strom z lesního majetku s FSC certi-fikátem. Brněnský strom je tak symbolem Vánoc a naší ohleduplnosti nejen k sobě navzájem, ale i k přírodě ve které žijeme a která je kolem nás," dodal zástupce ředitele Ing. Tomáš Duda z nevládní organizace FSC ČR.

Prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a podniků FSC (Forest Stewardship Council) byl vytvořen mezinárodní nevládní neziskovou organizací se stejným jménem, kterou na začátku 90. let společně velké mezinárodní ekologické organizace (WWF, Greenpeace ad.), obchodní a dřevařské společnosti a další partneři. Značka FSC se stala populární mezi zákazníky a poptávka po dřevě a vý-robcích s tímto logem rapidně roste. Na trhu je již více než 30 000 druhů výrobků s touto značkou, ze kterých si mohou vybírat i čeští spotřebitelé. Základní ideou této organizace je podporovat ekologic-ky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů, a tím napomoci chránit ohrožené a devastované světové lesy. Logo FSC na výrobku znamená záruku, že svým náku-pem podporujete lesní hospodaření šetrné k přírodě a místním lidem.

FSC ČR, o. s. (www.czechfsc.cz) je českým zástupcem mezinárodní organizace FSC. Od roku 2002 pracuje na pro-sazování značky FSC v České republice v lesním hospodaření, dřevozpracujícím a papírenském prů-myslu a mezi laickou i odbornou veřejností. V současnosti FSC ČR zahájilo dosud největší kampaň na podporu znalosti značky a certifikátu FSC s názvem "Miluje dřevo, chrání les". Ta má za cíl zvýšit a propagovat nákup dřevěného zboží s mezinárodní značkou FSC a informovat tak spotřebitele o výrob-cích, které byly vyrobeny z legálně těženého dřeva šetrným způsobem k lesu a zároveň s ohledem na lidská a sociální práva obyvatel.
Další informace na: www.czechfsc.cz.

Zdroj: Econnect - zpravodajstvi.ecn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů