Sobota, 20. dubna 2024

Šance pro nákladní tramvaje

Pro městské obyvatele je přínosný způsob, jakým nákladní tramvaje začaly nedávno využívat Vídeň a Zurich.

Šance pro nákladní tramvaje

Dvouletý experiment Amsterodamu využít tramvajové koleje k nočnímu zásobování skladů několika velkoobchodů zbožím a potravinami nákladními tramvajemi letos v červnu ztroskotal. S nezvyklými soupravami s plachtami a bez oken se ale setkáme ještě v Drážďanech, Vídni a Zurichu.

SNAHA EKOLOGICKY VYUŽÍT KOLEJOVOU INFRASTRUKTURU

V několika evropských městech pyšnících se tramvajovou dopravou sloužily upravené vlečné vozy v průběhu první i druhé světové války k přepravě uhlí, válečného materiálu i k zásobování obchodů. V rozbombardovaných městech i k přepravě rakví s mrtvými. Ideu "čistých" nákladních tramvají, které by z centra měst vytlačily alespoň část nákladní rozvážkové dopravy, se pokusil roku 2000 vzkřísit drážďanský dopravní podnik DVB AG (Dresdner Verkehrsbetriebe AG).

CarGo-Tram v Drážďanech

Obr.1-CarGoTram-Dr___any.jpg

V centru Drážďan zbudovaná "Skleněná továrna VW", která umožňuje obyvatelům města i turistům sledovat montáž automobilů VW, je od roku 2001 zásobována potřebnými díly (motory, karoseriemi a komponenty) z vlastního závodu ve Friedrichstadtu dvojicí pětičlánkových obousměrných nákladních tramvají.

Soupravy byly vyrobeny z prvků vyřazených českých tramvají ČKD-T4D. Zesíleno bylo sekundární vypružení a hnací podvozky jsou osazeny novými kolejnicovými brzdami. Mezi řídícími vozy na čelech mají tři vložené vozy pro přepravu nákladu s bočnicemi tvořenými zasouvacími dveřmi. Celkový objem nákladního prostoru 214 m3 pojme až 60 t nákladu a souprava tak ušetří jízdu tří kamiónů dopravně přehuštěným centrem města.

CarGoTram jsou zařazovány dvakrát za hodinu mezi tramvajové linky č. 1, 2, 4 a 12. Díky motoru s výkonem 900 kW dosahují rychlost až 50 km/h, takže nenarušují běžný provoz. Provoz pro drážďanský dopravní podnik je ziskový, kontrakt byl podepsán na 15 let.

GüterBim zásobuje vídeňské obchody

Obr.2--V_de_sk_-G_ter-jpg.jpg

Vídeňský dopravní podnik Wiener Linie zahájil zkušební provoz nákladní tramvaje "GüterBim" 17.května 2005 v rámci programu inteligentní infrastruktury městské dopravy.

Starší pomocná tramvaj má v závěsu 19 m dlouhý plošinový vůz na čtyřnápravových podvozcích, s hliníkovou skříní s posuvnými dveřmi po obou stranách, vyrobenou známou karosárnou Schwarzmüller. Podlahový systém umožňuje naložení palet nebo skříní s nákladem až 13 t. Přívěs je vybaven tramvajovými i tlakovzdušnými železničními brzdami, umožňujícími i jízdu po tratích metra a po železnici.

K logistickým centrem řízenému nočnímu zásobování zbožím na paletách a v kontejnerech se přihlásilo několika obchodních domů v centru města.

"Odpadková" E-tramvaj v Curychu

Obr.3---N_kladn_-Curych.jpg

Už od roku 2003 odváží E-tramvaj zdarma v určených termínech od devíti stanic v historickém centru města do sběrny kusový odpad a předměty, kterých se občané potřebují zbavit - od televizorů, po pračky a chladničky. Ekologický způsob odvozu si občané pochvalují a v rámci programu "bezautomobilové domácnosti" byl vyhodnocen jako nejlepší řešení. Spolupráce dopravního podniku s komunálním podnikem pro sběr odpadů má být rozšířena na celé město.

Jako alternativa ke sběru odpadků nebo k nočnímu rozvozu zboží z centra měst jsou tyto pokusy jistě zajímavé, těžko se však podaří vyřešit systém city-logistiky, který by nenarušil stále hustější nasazení prostředků kolejové městské hromadné dopravy.

Na snímcích (shora dolů):

Čelní vozy pětičlánkové drážďanské CarGo Tram byly rekonstruovány z našich ČKD-tramvají
Vídeňská GüterBim
Jednou týdně projíždí Curychem sběrná E-tramvaj



AUTOR: Jan Tůma

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů