Úterý, 19. března 2024

Nový nástroj Evropské komise a Evropské investiční banky na podporu projektů zaměřených na snižování znečištění měst

Na podporu investic místních a krajských úřadů do energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů energie odstartovaly v těchto dnech Evropská komise a Evropská investiční banka systém podpory ELENA (European Local Energy Assistance).

Nový nástroj Evropské komise a Evropské investiční banky na podporu projektů zaměřených na snižování znečištění měst

Jedná se o grantový nástroj, který má pomoci městům a regionům vytvořit a realizovat energetické projekty zaměřené na snižování znečišťujících emisí.

Prostředky jsou určeny pro místní a regionální samosprávy a jejich seskupení, které chtějí připravit projekty zaměřené na naplnění cíle snížit do roku 2020 škodlivé emise o 20 %. To si mimo jiné dali za cíl také starostové a primátoři již více než 1000 měst, která se zavázala snížit emise o více než požadovaných 20 % a svůj závazek stvrdila podpisem Paktu starostů a primátorů (o Paktu píšeme i na našich webových stránkách zde).

Cílem je podporovat udržitelné projekty v oblasti energetické účinnosti, projekty zaměřené na využití obnovitelných zdrojů energie a udržitelnou dopravu ve městech, resp. na přenos zkušeností v rámci Evropy. Jedná se o technickou asistenci financovanou z programu Intelligent Energy Europe II (IEE). To v podstatě znamená, že prostředky budou uvolněny na přípravnou fázi projektování, tj. na vytvoření potřebných investičních programů ve formě studií proveditelnosti, tržního prostředí, strukturování programu, podnikatelských plánů, energetických auditů a příprav na zadání potřebných veřejných zakázek.

Během prvního roku fungování tohoto nástroje je k dispozici 15 mil. Euro. Předpokládá se, že po přípravné fázi budou projekty předloženy k financování z EIB nebo jiných bank. Následné projekty se mohou zaměřovat na dovybavení veřejných a soukromých budov, udržitelné stavby, energeticky udržitelné ústřední topení a systémy chlazení nebo dopravu přátelskou k životnímu prostředí.

Evropská investiční banka je připravena poskytnou žadatelům veškeré potřebné informace. Pokud se budete na tuto instituci obracet, doporučuje se využít e-mailové komunikace (elena@eib.org) a zaslat stručný popis vašeho projektu, očekávané investiční náklady, časový rozvrh plánovaných akcí a částku, rozsah a na co by byla využita požadovaná technická asistence.

Veškeré další informace k tomuto finančnímu nástroji, včetně dalších informací naleznete zde:
www.eib.org


Autor: Eva Srnová, oddělení vnějších vztahů
Zdroj: www.edotace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů