Pátek, 29. března 2024

Německo zřejmě vyklidí odpad z jaderného úložiště

Německo zřejmě vyklidí odpad z jaderného úložiště

Spolkový úřad na ochranu před zářením zřejmě doporučí vyklizení jaderného odpadu z dolu Asse. Sto dvacet šest tisíc sudů s jaderným odpadem tak asi bude muset úložiště opustit. Šachtám úložiště hrozí zhroucení a tak se hledá řešení pro další osud radioaktivního materiálu.

Spolkový úřad na ochranu před zářením má své dobrozdání zveřejnit teprve dnes. List Kölner Stadt-Anzeiger ale zjistil, že by sudy s lehce a středně radioaktivním odpadem měly ohrožené šachty opustit. Po svém vyzdvižení by měly sudy skončit v úložišti Salzgitter.

Ve 225 stránkové expertíze údajně stojí, že vyzdvižení sudů je jedinou bezpečně proveditelnou alternativou. Vzhledem k prekérnímu stavu dolu Asse se má s vyklízením začít co nejdříve, doporučují spolkové vládě jaderní experti. Celá operace má přijít asi na dvě a půl miliardy eur.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů