Pátek, 29. března 2024

Za tropy do Tróji - doušek exotické přírody ve skleníku Fata Morgana

Čekají na vás exotické rostliny, pralesní květena a především - příjemný zážitek tropického klima.

Za tropy do Tróji - doušek exotické přírody ve skleníku Fata Morgana

Dobře se oblečte

A tohle bych zdůraznil. První, co vás udeří při vstupu do skleníku, je teplota mezi dvaceti až třiceti stupni. "Dobře se obléci" tedy znamená, být připraven shodit většinu zimního šatstva a skleníkem se procházet jen v tričku s krátkým rukávem.

První část skleníku je věnována suchomilné vegetaci Mexika, Austrálie, Afriky či Madagaskaru. Hned u vchodu vaše oko okouzlí drobné žluté květy rostliny Uncarina decaryi Humbert ex Ihlenf. Vzápětí pak narazíte na první výtvory Veroniky Richterové a její expozice Pet Tropicana, která ve Fata Morganě probíhá až do 2. května.

Pet Tropicana

Jedná se vlastně o plastiky z PET lahví, jež představují různé rostliny a živočichy z tropických oblastí. Názory na polyethylenovou výstavu zakomponovanou do vegetace se různí. Zatímco asi šedesát procent respondentů ankety na webových stránkách botanické zahrady hodnotí nápad pozitivně, dvaceti procentům připadá, že kazí expozici, a dalším dvaceti se prostě nelíbí.

Vodní fauna a vlhké tropy

Z podzemního tunelu se dá pozorovat tropická vodní fauna. (Petr Šváb/Velká Epocha) Z podzemního tunelu se dá pozorovat tropická vodní fauna. (Petr Šváb/Velká Epocha)

Do skály raženým podzemním tunelem se dá z první části skleníku projít do druhé. Ještě než však z tunelu vystoupíte, může vás zaujmout prosklený pohled do dvou akvárií s tisíci tropickými vodními stvořeními (ryb převážně).

Jakmile tunel opustíte, dýchne na vás klima deštných pralesů. Teploty ještě o chlup vyšší a vlhkost takřka stoprocentní. Jestli jste se doteď statečně drželi ve svetru, teď už to můžete vzdát a po největší části skleníkového komplexu se projít jenom v tričku. Čekají na vás překrásné tropické květy, roztodivné rostliny vůbec a samozřejmě - PET-ART.

Zde už je také dost prostoru, abyste se v klidu porozhlédli a vychutnali si každou drobnou atrakci, kterou Fata Morgana skýtá: Jezírka s temnou vodou se hemží rybkami (které jste už mohli pozorovat z tunelu) a kousek dál čeká stříbřitý vodopád, jako vystřižený z exotických pohlednic. Iluze horkého podnebí je tak dokonalá, že vás jeho chladná voda zaručeně přiláká.

Do botanické zahrady se ale obvykle chodí kvůli květeně, a tak se u ní také trochu zastavíme. Největší výhodou je, že ve skleníku zkrátka pořád něco kvete. Řada orchidejí, bromélií a anturií kvete po celý rok. Každé období má navíc svoje specifické květy. Teď je například v plném květu fialová Thunbergia battiscombei, ale nejlepší je podívat se do přehledu na stránkách zahrady. Můžete se pak třeba pokusit všechny kvetoucí rostlinky najít, ač je to úkol nesnadný...

Tajemný svět skalnatých výšek

Vstup do vysokohorské oblasti vypadá tajemně. (Petr Šváb/Velká Epocha) Vstup do vysokohorské oblasti vypadá tajemně. (Petr Šváb/Velká Epocha)

Poslední oddíl je věnován flóře vysokohorské. Už samotný vstup vypadá tajemně, protože v celé této části se vznáší hustý mlžný opar. Není to však mlha, na jakou jsme zvyklí. Vyrábí se tu samozřejmě uměle a její kapičky jsou trochu větší, takže se ve vzduchu dají rozeznat.

Najdeme zde rostliny z Asie, Afriky i Ameriky, ale největší chloubou jsou právě ty jihoamerické ze stolových hor Venezuely. Jde sice o nejmenší expozici, ale zase si zde můžete vychutnat příjemný chládek. A ještě něco: Nenechte se oklamat falešnou magnolií - je to další PET-ART, avšak překrytá mlhou dokáže klamat tělem. Na květy té skutečné si budete muset ještě chvíli počkat.

Zvuk

Skleník Fata Morgana se může pochlubit ozvučením o úctyhodném výkonu 17 000 wattů. Neslouží však k reprodukci hudby, nýbrž zvuků přírody. Zaslechnete bezpočet zvířat, od cikád po paviány, ale třeba i bouřku nebo liják. A kdybyste se chtěli kdykoli na tuto vlnu naladit, stačí si otevřít příslušnou stránku na serveru zahrady a můžete se do zvuků džungle zaposlouchat i z pohodlí svého domova.

A to je konec. Než opustíte prostory skleníku, nezapomeňte se dobře obléknout. Teplotní rozdíl může být klidně přes třicet stupňů. Možná ale zjistíte, že vás sníh najednou tolik nestudí, sluníčko víc hřeje a že už je vlastně jaro za dveřmi. A není tohle právě ten důvod, proč jsme se do skleníku Fata Morgana vydali?

Fotogalerie - Botanická zahrada Praha

Zdroj: www.velkaepocha.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů