Pátek, 29. března 2024

České Švýcarsko kvůli hnízdění ptáků uzavřelo některé lokality

České Švýcarsko kvůli hnízdění ptáků uzavřelo některé lokality

Některé lokality Národního parku České Švýcarsko se kvůli hnízdění vzácných ptáků tento týden uzavřely. Pracovníci parku chtějí zajistit sokolům stěhovavým, výrům velkým a čápům černým nezbytný klid pro vyvedení mláďat, proto platí zákaz vstupu do deseti vybraných míst. Opatření potrvá do konce června, v okolí hnízd čápů černých až do konce července. ČTK to dnes sdělil mluvčí parku Tomáš Salov.
Ptáci se k hnízdění navzdory mrazivému počasí začínají připravovat. "Některé druhy obsazují svá teritoria již od poloviny února a hledají místa vhodná pro hnízdění," uvedl Salov. Pro ptáky začíná podle něj velmi citlivé období, rušení ptactva by mohlo vést k přerušení hnízdění. Zaměstnanci správy parku proto nyní stále chování ptáků monitorují a hnízdní lokality zaznamenávají.
"I bez rušení člověkem nemají ohrožené druhy ptáků v přírodě snadný život," řekl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Lidé mohou ohroženým ptákům podle něj pomoci nejlépe tak, že budou dočasnou ochranu hnízdišť respektovat a do těchto lokalit nevstupovat.
Návštěvníci se podle Salova nemusí výletu do Národního parku České Švýcarsko obávat, zákazem vstupu nejsou dotčeny žádné značené turistické cesty. "Lokality s dočasně zvýšenou ochranou jsou v terénu také viditelně vyznačeny, díky této skutečnosti je vyloučeno i případné nevědomé rušení hnízdících ptáků," uvedl.
Podle zoologa národního parku Miloše Trýzny byla v minulosti do ochrany zařazována i hnízdiště krkavce, ten si ale v oblasti národního parku vytvořil stabilní populaci a navíc hnízdí mimo oblast turistického ruchu. "To ale neznamená, že by nebyl dále chráněn a monitorován," řekl Trýzna.
V loňském roce bylo zaznamenáno v ptačí oblasti na území národního parku i sousední Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vylíhnutí šesti mláďat sokola a 14 čápů černých. Podle hlasových projevů výr velký obsadil 12 lokalit, žádné z hnízd se ale kvůli složitému terénu nepodařilo dohledat. Stavy chráněných ptáků se v oblasti stále zvyšují.
Národní park České Švýcarsko, který byl vyhlášen v roce 2000, má rozlohu 79 kilometrů čtverečních a rozkládá se severovýchodně od Děčína. Území tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony a rokle. Součástí parku je i největší skalní most v Evropě - Pravčická brána. Park navazuje na německý Národní park Saské Švýcarsko, který byl vyhlášen o deset let dříve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů