Pátek, 29. března 2024

Nová revoluční izolace z materiálu BASF

Na trhu je nová 4 mm silná tepelně-izolační tapeta, která má stejný izolační účinek jako stěna postavená z 8,5 cm pevných cihel nebo jako 26 cm široká stěna z běžného betonu

Nová revoluční izolace z materiálu BASF

Výrobce izolačních materiálů Saarpor využívá nově ve svých izolačních tapetách Climapor expandovaný polystyren Neopor od společnosti BASF. Tyto nové tapety izolují až o 20 procent více než běžné tepelně-izolační tapety. Tapety šetří náklady na vytápění, zlepšují klima v interiéru a lze je použít jako podklad pod běžné tapety.

Neopor je zdokonalený nástupce tepelně-izolačního klasického materiálu Styroporu. Obsahuje speciální grafitové částice, které jako malé zrcadla odráží tepelné záření, čímž snižují tepelné ztráty.


Různé provedení pro postupnou renovaci

Climapor může být využit k izolaci mísností i zpětně a navíc ho lze nanést svépomocí s malou námahou. Izolační tapety s šířkou čtyři milimetry jsou dostupné v různých variantách, z nichž všechny splňují požadavky na tepelnou vodivost třídy 032 a evropské třídy hořlavosti E v souladu s normou DIN EN 13501-1. Jsou schopny odolat teplotám až do 75 °C a dokáží zakrýt trhliny a nerovnosti stěn. Na stěnu se tapety lepí běžně dostupným lepidlem.

Hliníkem laminovaná varianta Climaporu je pokrytá hliníkovou fólií odrážející teplo. Vhodná je proto hlavně na izolaci vyhřívaných výklenků. Tapeta tak pomáhá vyhřívat místnost rychleji. Varianta laminovaná lepenkou se hodí na izolaci vnitřních stěn. Působí tak, že stěny jsou na dotyk teplé a může se použít jako základní vrstva pro všechny druhy tapet.

Čtyři milimetry silná tepelně-izolační tapeta má stejný izolační účinek jako stěna postavená z 85 mm pevných cihel nebo z 98 mm pískovo-vápencové cihly či jako 262 mm široká stěna z běžného betonu.

Izolační materiál pro energeticky účinné využití

BASF vyrábí Neopor jako drobné granule expandovaného polystyrénu (EPS). Zpracovatelé potom vypění polystyrenové buňky a zpracují je do stříbrnošedých desek a lisovaných dílů pro různé účely použití, hlavně však na zateplovaní fasád, střech a podlah. Izolace vyrobené z Neoporu vyhovují standardům požadovaným pro konstrukce pasivních domů a šetří minimálně 40 procent energie potřebné na chlazení obytných domů v teplém klimatu.

ZDROJ: www.inovace.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů