Pátek, 19. dubna 2024

REMA Systém a ZOO Praha zahajují projekt na ochranu afrických goril nížinných

REMA Systém a ZOO Praha zahajují projekt na ochranu afrických goril nížinných

Zpěvačka Lucie Bílá o víkendu v pražské zoo odstartovala ojedinělý projekt na ochranu goril nížinných a podporu recyklace mobilních telefonů. Jako první vhodila svůj starý mobilní telefon do speciálního sběrného boxu, umístěného u pavilonu goril.

Do tří sběrných nádob, umístěných u vchodů do zoologické zahrady, mohou všichni návštěvníci ode dneška vyhazovat staré mobilní telefony. Společnost REMA Systém se rozhodla za každý takto odevzdaný přístroj věnovat 10 Kč a podpořit ochranu goril ve volné přírodě. Celkové vybrané prostředky poslouží k vybavení strážců kamerunské biosférické rezervace Dja.

"Gorila nížinná, která je chovaná i v pražské zoo, je ve střední Africe ještě relativně početná. Tropický deštný les, v němž žije, však den za dnem mizí. Největší šanci na přežití bude mít tento poddruh gorily v rezervacích, jako je Dja. Tuto rezervaci v současné době chrání celkem 60 strážců, kteří v rozbitých botách, bez stanů a spojové techniky čelí nájezdům ozbrojených pytláků. Strážce jsme dobře poznali a víme, že gorily, slony pralesní a další zvířata chrání skutečně s nasazením vlastních životů," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

K výrobě mobilních telefonů, jejichž recyklaci REMA Systém zajišťuje, se používají vzácné kovy, které se opět těží ve střední Africe a přispívají k poškozování tamního životného prostředí. Při výrobě kondenzátorů do mobilů a dalších zařízení se využívá vzácný prvek tantal. Čtyři pětiny světových zásob tantalu se nachází ve východní části Konžské demokratické republiky, která je domovem i goril. Náhlý vzestup prodeje elektronických výrobků po celém světě v posledních letech vedl k zvýšení cen tantalu a tím i jeho ilegální těžby. V Kongu se tak ve velkém objemu kácejí pralesy a s tím je spojený trvalý úbytek životního prostoru goril.

Recyklací se přitom sníží poptávka po těžbě tantalu. "Je dobré, aby si lidé uvědomili, že recyklací přístrojů mohou napomoci nejen ke snížení těžby, ale i k ochraně tropických lesů a zvířat," uvedl marketingový šéf společnosti REMA Systém Petr Kubernát. V tuzemsku je dosud složité přimět lidi, aby svůj starý mobilní telefon k recyklaci odevzdali. "Lidé se s nimi neradi loučí, když už přístroje nepoužívají. Považují je za něco cenného a navíc nezabírají mnoho místa. Přitom se ročně uvede na trh přibližně 2,5 milionů nových přístrojů a je velmi pravděpodobné, že v každé domácnosti leží jeden až dva nepotřebné mobilní telefony. Doufáme, že společný projekt se Zoo Praha nám pomůže přesvědčit lidi, aby mobilní telefony začali třídit. Myšlenka spojení ochrany životního prostředí efektivní recyklací mobilních telefonů s ochranou tak úžasného zvířete, jako je gorila, nás nadchla," řekl Petr Kubernát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů