Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na konferenci Energie pro budoucnost

S podtitulem Distribuované zdroje energie, jejich efektivní využití a začlenění elektrizační sítě...

Pozvánka na konferenci Energie pro budoucnost

14. dubna 2010, 10.00 až 14.30 h, Výstaviště Brno, sál P1 (pav. P), www.fccpublic.cz

Součástí doprovodného programu letošních Stavebních veletrhů, které se budou na brněnském výstavišti konat ve dnech 13. až 17. dubna, bude také odborná konference Energie pro budoucnost s podtitulem Distribuované zdroje energie, jejich efektivní využití a začlenění elektrizační sítě.
Koncepce současné elektrizační sítě s centrálním dohledem vychází ze situace v 19. a 20. století, kdy jako zdroje elektrické energie sloužil omezený počet elektráren s relativně velkým výkonem, jež zásobovaly množství malých i velkých spotřebitelů. V současné době, kdy je do distribuční sítě elektrické energie připojováno stále více malých decentralizovaných zdrojů, již tato koncepce nevyhovuje. Proto vznikla nová koncepce tzv. inteligentních elektrizačních sítí, smart grids, o níž bude na konferenci hovořit Jiří Borkovec ze sdružení Česká technologická platforma Smart Grid.

Základní problémy využití energie z tzv. obnovitelných zdrojů jsou obtížná regulovatelnost výkonu a kvalita energie dodávané do sítě. O těchto problémech a jejich řešení pohovoří doc. Petr Horáček z Fakulty elektrotechniky ČVUT (vliv fotovoltaických elektráren na chod distribuční a přenosové soustavy), Jiří Holoubek z firmy ELCOM (kvalita elektřiny) a Robert Švajka z firmy TES Vsetín (generátory pro čistou a kvalitní energii).

Inteligentní sítě smart grids předpokládají také vybudování výkonné komunikační sítě, proto byla do programu konference zařazena přednáška Petra Koloucha z firmy Colsys Automatik na téma komunikační infrastruktura mezi zařízeními VVN, VN a NN rozvoden.
O perspektivách využití obnovitelných zdrojů a konkrétních projektech pohovoří Martin Sedlák z Hnutí DUHA (šance čistého růstu) a Pavel Dostál z firmy Dalkia Česká republika (využití biomasy pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie). Příklad realizovaného projektu automatizace obchodního měření v energetice na Letišti Praha představí Lukáš Pokorný ze společnosti Colsys Automatik.
Partnerem konference je společnost IBC Solar, jeden z vedoucích světových hráčů v oblasti využití fotovoltaických zařízení s bohatými zkušenosti z realizace projektů všech velikostí (www.ibc-solar.cz).
Pořadatelé, společnost Veletrhy Brno, Českomoravská elektrotechnická asociace ELA a nakladatelství FCC Public, mají v plánu věnovat se tématu moderní energetiky i nadále. Na podzim, jako součást doprovodného programu Mezinárodního strojírenského veletrhu, chystají druhý díl konference, tentokrát věnovaný trendům a perspektivám využití "klasických" zdrojů energie, tj. jaderným, uhelným a vodním elektrárnám.
Zájemci o účast na jarní konferenci Energie pro budoucnost, věnované obnovitelným zdrojům a sítím smart grids, se mohou registrovat na www.fccpublic.cz Účast na konferenci je díky podpoře partnera a pořadatelů konference zdarma, registrovaní účastníci mají možnost získat volnou vstupenku na Stavební veletrhy.

(petr.bartosik@fccgroup.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů