Pátek, 26. dubna 2024

Geolog: Sopečný prach může ovlivnit počasí i úrodu

Geolog: Sopečný prach může ovlivnit počasí i úrodu

Praha - Mračna sopečného prachu ve stratosféře mohou ovlivnit počasí a úrodu v příštích dvou až třech letech na velké části Země. Jak velký dopad bude mít aktivita islandského vulkánu Fimmvorduhals, se podle šéfa Geologického ústavu Akademie věd Václava Cílka zatím říci nedá, ale dějiny lidstva ukazují, že sopečné výbuchy vedly i k zániku civilizací.

Sopečný prach ve stratosféře je podle Cílka globální problém, protože ho proudění na rozhraní mezi troposférou a stratosférou zhruba ve výšce deset kilometrů roznese po celé zeměkouli. Prach odstíní sluneční záření, prachové částečky fungují jako nukleační jádra vodních kapek, takže více prší, a tak sopečný výbuch ovlivní počasí, vysvětlil geolog.

Sopečná činnost na
Islandu narušuje letecký provoz v Evropě - předpokládaná rozloha
vulkanického oblaku 16. 4. 2010 ve večerních hodinách

Ve střední Evropě a tedy i v České republice to podle Cílka znamená, že se urodí méně obilí. Obilí je totiž původem stepní tráva, takže mu víc vadí mokro než sucho. "Největší hladomory, historicky vzato, v Čechách byly z vlhka," podotkl geolog. Islandská sopka upozorňuje lidstvo na problém zemědělské půdy a potravin. Státy, které si uvědomily, jak je to s půdou celosvětově, ji už začaly skupovat. Saudská Arábie kupuje farmy o stotisících hektarech všude po Africe. Zahraniční společnosti skupují pozemky i v Česku, uvedl geolog.

Lidstvo, které nemá dostatečné zásoby potravin, podle Cílka kráčí na pokraji propasti. "Jiná věc je, že se do ní skoro nikdy nespadne," uvedl. Zemětřesení a vlny cunami jsou tragické, ale jen místní katastrofy. "Když ale vulkán chrlí sopečný prach do atmosféry, tak by měl málem zasedat krizový štáb," uvedl geolog s nadsázkou.

Odhadnout, jak dlouho bude vulkán Fimmvorduhals prach do atmosféry chrlit, se podle Cílka nedá. Sopky ale obvykle chrlí střídavě lávu a popel.

Nyní je podle Cílka zřejmě období zvýšené globální aktivity. Poukázal na to, že se střídají krátce po sobě zemětřesení na různých místech Země. Je těžké předpovídat, co bude následovat. Bude zajímavé sledovat, zda v příštích několika týdnech dojde k další sopečné činnosti nebo k zemětřesením," dodal.

Sopečný prach ve stratosféře není ale podle Cílka jen hrozbou pro vývoj klimatu nebo momentálně pro leteckou dopravu, kterou prach zastavil na velké části Evropy. Přináší také barevnější červánky. Ty jsou nejen romantické, ale také slouží pro optickou kontrolu množství sopečného prachu v ovzduší, dodal geolog.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů