Čtvrtek, 28. března 2024

Brno chce řešit hluk na náměstí Svobody

Brno - Akce na brněnském náměstí Svobody nesplňují hlukové limity, hygienici za ně dávají i pokuty. Město proto o řešení jednalo s Krajskou hygienickou stanicí.

Brno chce řešit hluk na náměstí Svobody

František Krupička bydlí na náměstí Svobody v Brně. Radost z pěkného bydlení mu kazí jediná věc. Hluk, který mu často i v noci proniká okny, to když jsou na náměstí nějaké slavnosti nebo akce. Za příliš hlučné akce rozdává Krajská hygienická stanice pokuty. Jenže pokud ztichne náměstí Svobody, centrum se pravděpodobně vylidní. Minulý týden se hygienická stanice společně s Brnem pokusila tento problém vyřešit.

Zásadní problém je v tom, že náměstí Svobody je vlastně betonový plac neprodyšně uzavřený domy. "Hluk se tady hrozně odráží. Mám malé děti a když je tady nějaká akce, ani nemůžu otevřít okno," postěžoval si Krupička.


Organizátory problémy nezajímají

Často je podle něj hluk slyšet i v noci. "Když byla například Muzejní noc, tak na náměstí organizátoři nainstalovali velkoplošnou obrazovku. Moc lidí se na ni nedívalo, zato rámus dělala dostatečný. Organizátoři mi řekli, že na to mají dobré ohlasy, a tak mi naznačili, že je mé problémy nezajímají," povzdychl si Krupička.

Za nedodržení hlukových limitů dávají hygienici pokuty. Ta nejdiskutovanější padla loni na podzim při oslavách dvacetiletého výročí sametové revoluce. "Měli jsme tu koncert k sedmnáctému listopadu. Lidé si stěžovali, že není slyšet, a tak zvukař zvuk zesílil. Tím pádem koncert překročil povolenou hranici," vysvětlil náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský.

Brněnské kulturní centrum jako organizátor koncertu tak dostalo téměř stotisícovou pokutu. Odvolalo se a oprávněnost pokuty teď řeší ministerstvo zdravotnictví. Město se chce podobným událostem do budoucna vyhnout, proto se snaží dohodnout s krajskými hygieniky na možném řešení.


Vhodná místa

Hygienici nakonec od Brna dostali předběžný plán akcí, které se v centru pod širým nebem chystají. Město naopak získalo doporučení, kde jsou vhodná místa k pořádání takových akcí a kde ne. "Některé aktivity náměstí Svobody snese, třeba s letošními vánočními trhy nebyl nejmenší problém," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Jan Mareček.

Pro jiné akce, třeba koncerty, hygienici doporučili změnu místa. "Vhodnější je Zelný trh, ještě vhodnější Moravské náměstí. To je ovšem menší a dál od centra. A navíc ani tam není možné pořádat úplně všechno," podotkl ředitel.

Brno se podle něj snaží sladit dvě věci, které tak úplně nejdou dohromady. "Není to jednoduché a já to chápu. Město se snaží udržet centrum živé a lákavé, jenže na druhou stranu má problém s lidmi, kteří tam bydlí a tak vyžadují určitý komfort," vysvětlil Mareček.

Brněnský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů