Čtvrtek, 18. dubna 2024

Praha se zavázala k systémové péči o zeleň

Praha se zavázala k systémové péči o zeleň

Koncepce péče o zeleň, kterou dnes odsouhlasilo pražské zastupitelstvo, by mohla napomoci lepšímu stavu zeleně v hlavním městě. Záleží však na tom, jaká bude vůle k jejímu naplňování. Dnes přijatý dokument například odmítá změny územního plánu, které mění využití stávajících zelených ploch, tedy v současnosti běžnou praxi pražského zastupitelstva. "Škoda, že nebyla tato koncepce schválena předtím, než byly přijaty desítky změn stávajícího územního plánu, které znamenají právě zástavbu zeleně. Připravena byla již před více než půl rokem," podotkl Mgr. Lukáš Matějka z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Koncepce například zahrnuje provedení chybějící pasportizace zeleně. Co nejvíce zeleně by mělo být převedeno ze správy Technické správy komunikací a Dopravního podniku hl. m. Prahy na městské části. Rozdělené vlastnictví zelených ploch a stromů znemožňuje systematickou a celkovou péči o zeleň v územních celcích. Navíc vzhledem k tomu, že TSK nemá jako hlavní náplň práce ochranu zeleně, často docházelo v minulosti k poškozování uliční zeleně.

Podle nové koncepce by jednotlivé plochy zeleně měly být rozšiřovány a spojovány, tak aby byl především dotvořen tzv. územní systém ekologické stability a zelený pás kolem Prahy. "Rozdrobené plochy zeleně nemohou plnit důležité funkce, jako je například koloběh vody, klimatizace či eliminace nebezpečných látek z exhalacemi zatíženého prostředí," upozorňuje Ing. Jakub Esterka z Arniky, odborník na biotechnické úpravy krajiny.

Bez zásadních změn ponechává Koncepce způsob financování péče o zeleň. "Nezbytně nutné je změnit současnou praxi, kdy peníze vynaložené na péči o tak zvanou ostatní zeleň, tedy například sekání trávníků nebo výsadba květin, několikanásobně převyšují náklady na nové výsadby stromů a péči o samotné stromy. Ty však mají z hlediska poskytování služeb důležitých pro kvalitu životního prostředí ve městě nesporně větší význam," doplnil Ing. Jakub Esterka (1).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů