Pátek, 29. března 2024

Radim Šrám: Některé návrhy by postihly zdraví lidí

Radim Šrám: Některé návrhy by postihly zdraví lidí

Plány proškrtat ekologické zákony kritizuje komise pro životní prostředí Akademie věd. "Změny v limitech pro vypouštění emisí se projeví na vyšším počtu nemocí," říká předseda komise Radim Šrám.

HN: Vůči plánům ministerstva průmyslu vydala Akademie věd docela ostré stanovisko. Co vám na těch opatřeních vadí?

Těch věcí je spousta. Obecně se dá říct, že díky ekologickým zákonům, které se v posledních letech zavedly, dochází k postupnému snižování znečištění ovzduší nebo mizení řady nebezpečných skládek. Pokud by ale ministerstvo své návrhy prosadilo, tento trend by se nejspíš obrátil.

HN: Zástupci ministerstva argumentují, že je krize, a proto je důležité šetřit zbytečné náklady...

Ano, ministerstvo mluví o tom, jaké by se ušetřily miliardy, jenomže už neřeší důsledky, které by jeho plány zanechaly na životním prostředí. Těžko vyčíslit, kolik stromů by zmizelo, kdyby se zavedla mírnější pravidla pro kácení, nebo jak by jeho návrhy postihly zdraví lidí.

HN: V čem by se návrhy ministerstva mohly dotknout zdraví lidí?

Ministerstvo chce například proškrtat předpisy, které nutí výrobce snižovat vypouštění škodlivin do ovzduší. Pokud by to prošlo, tak zejména na Ostravsku by se zvýšil počet nemocí dýchacích cest. Tyto důsledky by se přitom projevily až po mnoha letech.

HN: Plánuje Akademie věd nějak usilovat o změnu toho, co se navrhuje?

My teď čekáme, jak se k tomu postaví nové vedení ministerstev, která o tom materiálu budou rozhodovat. Pokud nás ale nikdo neosloví, tak s tím těžko můžeme něco dělat. Ministerstvo průmyslu zatím předvedlo velice zvláštní postup - do přípravy těch plánů zapojilo zástupce velkých znečišťovatelů, ale už ne například nezávislé odborníky, lékaře nebo lidi z postižených oblastí.

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů