Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody likvidují na Šumavě invazní druhy rostlin

Ochránci přírody likvidují na Šumavě invazní druhy rostlin

Jarní čas pomalu končí, nastává čas léta a v terénu mají ochránci přírody plné ruce práce s údržbou a kosením cenných a chráněných lokalit. Najdou se ovšem i místa, která nejsou příliš přírodovědně hodnotná, ba naopak. Jsou zasažena expanzí nepůvodních agresivních druhů rostlin. Jedná se o rostliny, které svým mohutným vzrůstem a schopností měnit půdní podmínky vytlačují rostliny původní a nekontrolovaně se šíří. Tak je tomu i na některých místech v Pošumaví a na Šumavě, a to i na území chráněné krajinné oblasti a národního parku.

ZO ČSOP Šumava (Základní organizace Českého svazu ochránců přírody) na vybraných místech zajišťuje mapování a především likvidaci invazních druhů rostlin, především pak bolševníku velkolepého a lupiny mnoholisté, lidově známé jako vlčí bob. Na území NP a CHKO Šumava jsou tyto práce prováděny ve spolupráci s pracovníky Správy NP a CHKO Šumava.

V národním parku se likvidují dvě plochy s lupinou mnoholistou, a to u osady Dobrá na Stožecku a u Prášil v místě zvaném Vysoké lávky. Jde o dvě plochy o výměře cca 3 ha, které jsou invazí lupiny mnoholisté silně zasaženy. Na každé ploše se 1/3 kosí, na 1/3 je aplikován herbicid a 1/3 slouží jako kontrolní plocha. Výsledky tohoto výzkumu mohou naznačit, který způsob likvidace je nejvhodnější pro použití i na ostatních místech zasažených lupinou. Výzkum vlivu různého managementu na populaci lupiny mnoholisté probíhá od letošního roku a výsledky budou patrné až za několik let.

Obdobná je situace u druhé, mnohem nebezpečnější rostliny, a to u bolševníku velkolepého. Tu likvidují členové ZO ČSOP Šumava nejen na území chráněné krajinné oblasti, ale i na dalších místech navazujících na CHKO, především pak v okolí Vimperka. Bolševník je agresivní a člověku nebezpečný rostlinný druh. Ochránci přírody z řad ČSOP Šumava ho likvidují pokosením celých rostlin a aplikací herbicidu do usekaných lodyh. Nejdůležitější je pravidelný a setrvalý přístup k likvidaci těchto rostlin, neboť jejich potlačení není otázkou pouze jednoho roku. Bolševníky mají mohutný kořenový systém a velkou zásobu semen v půdě, a proto není jejich likvidace vůbec jednoduchá.

Členové ZO ČSOP Šumava nezajišťují pouze vlastní likvidaci těchto rostlin, ale jsou též připraveni odborně poradit v oblastech týkajících se invazních druhů rostlin, a to prostřednictvím své Ekoporadny. Tu je možné využít na emailu poradna@csopsumava.cz, na tel. č. 777 812 835 nebo prostřednictvím interaktivního formuláře na www.csopsumava.cz.

Jakub Hromas

jednatel ZO ČSOP Šumava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů