Pátek, 19. dubna 2024

Martínek (ČSSD): Kraj požádá o dotace z programu Zelená úsporám

Pardubický kraj využije rozšíření programu o budovy veřejného sektoru.

Martínek (ČSSD): Kraj požádá o dotace z programu Zelená úsporám

Pardubický kraj využije rozšíření Programu Zelená úsporám o budovy veřejného sektoru. Rada Pardubického kraje na svém jednání schválila tři projekty, které jsou připraveny až do etapy vlastního zpracování a podání žádostí do aktuální výzvy. Jedná se o realizaci úspor energie v areálu Nemocnice Svitavy a Gymnázia Moravská Třebová, v areálu Nemocnice Chrudim a Albertina Žamberk. V těchto areálech se uvažuje o zateplení obvodových plášťů a střešních konstrukcí a výměně otvorových výplní.

Žadatel, kterým může být nyní i kraj, je oprávněn v rámci jedné výzvy podat maximálně tři žádosti o podporu, přičemž celková výše požadované dotace může být maximálně 200 mil. Kč. Maximální celková dotace prostředků z Programu Zelená úsporám na schválené projekty je vyhlášena ve výši 4 mld. Kč. Příjem žádostí o podporu bude probíhat od 19. července 2010 a bude ukončen, pokud objem požadované dotace z prostředků EU dosáhne 6 mld. Kč. V případě doporučení projektů dojde k realizaci úspor energií až v roce 2011.

U dalších dvanácti posuzovaných projektů navrhovaných odborem školství, kultury a tělovýchovy musí kraj zajistit přepracování energetických auditů na nové podmínky Programu zelená úsporám. Jak stanoví Státní fond životního prostředí, tyto audity nemohou být starší dvou let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů