Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kdo může čerpat dotace na likvidaci ekologických zátěží

Po naléhání veřejného ochránce práv již jsou mnohem širší možnosti, jak získat z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) dotace na odstraňování starých ekologických zátěží.

Kdo může čerpat dotace na likvidaci ekologických zátěží

Jde zejména o projekty na průzkum a odstraňování černých skládek a sanaci průmyslově znečištěných lokalit.

Od roku 2008 už nemusí být příjemcem podpory na likvidaci ekologických zátěží pouze obce. Žádat o příspěvek na realizaci konkrétního projektu mohou též občanská sdružení zabývající se ochranou životního prostředí nebo přímo fyzické osoby, které vlastní nemovitost zatíženou starou ekologickou zátěží.

PŘÍKLAD Z PRAXE

Veřejný ochránce práv opakovaně prověřoval z vlastní iniciativy případ stěžovatele, který získal darem od své matky - restituentky zemědělskou usedlost (viz Souhrnná zpráva o činnosti za rok 2008 - www.ochrance.cz v sekci Zprávy pro Poslaneckou sněmovnu). Objekt před rokem 1989 využívalo jako sklad pesticidů bývalé jednotné zemědělské družstvo (JZD) a stěžovatel neúspěšně uplatňoval nárok na náhradu škody proti právnímu nástupci JZD. Nemovitost totiž nebylo možné využívat ani pronajmout a navíc prokazatelně se postupně uvolňovaly škodlivé látky do okolního prostředí.

Ochránce nejprve zkoumal, zda není dán důvod k úřednímu zásahu. Analýza rizik však neprokázala, že by šlo o havarijní stav, který by bezprostředně ohrožoval kvalitu podzemních či povrchových vod. Zároveň se ale potvrdilo, že úroveň znečištění objektu a jeho okolí nijak významně neklesá, a nelze tudíž doufat ve vyřešení problému bez sanačního zásahu. Na základě těchto zjištění komunikoval ochránce s Ministerstvem životního prostředí.

Výsledkem byla úprava implementačního dokumentu, kterým Česká republika aplikuje OPŽP. Okruh subjektů, které mohou žádat o podporu z tohoto programu, se tak rozšířil zejména o fyzické osoby - vlastníky zatížených nemovitostí, ale i o další subjekty. Zástupci Státního fondu životního prostředí úspěšně projednali změnu s EU. V současné době je tak možné, aby stěžovatel provedl sanaci objektu za využití peněz z evropských fondů.

Tento konkrétní případ může posloužit jako vzor i pro jiné vlastníky staveb a pozemků, které byly za minulého režimu nebo i později znečištěny nebezpečnými látkami nebo na ně byl nelegálně navezen odpad.

CO A KDO MŮŽE POMOCI

Díky iniciativě ochránce mohou již z OPŽP čerpat podporu jak obce (mají například na svém území nepovolenou skládku odpadu neznámého původu vyžadující rekultivaci), tak občanská sdružení (chtějí uskutečnit průzkum či analýzu rizik u znečištěné lokality) nebo fyzické osoby (v restituci převzaly ekologicky zatíženou nemovitost vyžadující nákladný sanační zásah). Vždy však musí prokázat, že nelze z objektivních důvodů uplatnit princip >>znečišťovatel platí<<. To znamená, že subjekt, který vznik znečištění způsobil, buď neexistuje a nebo po něm prokazatelně již nelze požadovat uvedení nemovitosti do původního stavu či náhradu škody (v našem příkladu se o to žadatel neúspěšně pokusil v soudním řízení).

Doporučuji ale připravit si záměr průzkumu znečištěné lokality nebo její sanace předem, zjistit potřebné informace, zpracovat podklady a odhad finančních nákladů záměru, případně i jeho spolufinancování z jiných zdrojů, a v době vyhlášení výzvy přicházet již s připraveným projektem, na nějž bude podpora požadována. Určitou pomoc či konzultaci mohou při přípravě podkladů poskytnout občanská sdružení a iniciativy, které se znečištěním životního prostředí dlouhodobě zabývají. Je to například občanské sdružení Arnika, jež se zabývá toxickými látkami a odpady (www.arnika.org). Pomoc může jistě nabídnout i některá z ekologických poraden sdružených v síti STEP (www.ekoporadna.cz).

HLEDEJTE SPOLEČNOU CESTU

Pokud jde o předkládání projektů na odstraňování starých ekologických zátěží, nejbližší výzva bude vyhlášena pravděpodobně letos v říjnu. Vyplývá to z předběžného harmonogramu výzev, který je zveřejněn na stránkách OPŽP. Lze proto jen doporučit obcím, aby ve spolupráci s občanskými sdruženími a fyzickými osobami, které na jejich území vlastní ekologicky zatíženou nemovitost, hledaly cestu, jak společně prostředky z evropských fondů na zlepšení životního prostředí v obci získat.

KAREL ČERNÍN
Kancelář veřejného ochránce práv

Může se hodit

Žádat mohou zejména:

  • obce a kraje,
  • občanská sdružení,
  • fyzické osoby, které vlastní zatíženou nemovitost.


Projekty mohou pokrývat:

  • průzkum a analýzu rizik u znečištěných lokalit,
  • sanaci znečištění,
  • odstraňování černých skládek.


O finanční podporu lze žádat z osy 4.2 - Odstraňování starých ekologických zátěží. Finanční prostředky spravuje a přiděluje SFŽP (www.sfzp.cz).

Konkrétní podmínky, vzory žádostí a pokyny lze nalézt na adrese www.opzp.cz.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů