Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vláda: Víc energie z biomasy než ze slunce

O podobu akčního plánu se ještě svádí bitva - kritizují ho majitelé slunečních elektráren i ekologové.

Vláda: Víc energie z biomasy než ze slunce

Výraznější podporu si v příštích deseti letech zaslouží biomasa nebo bioplyn, zatímco solární energie či větrné elektrárny už prioritou nebudou. Tak se dá podle ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) shrnout návrh Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů, který má na stole kabinet. Vláda však včera plánované projednání návrhu ještě odložila, vyžádala si další konzultace s ministerstvem průmyslu. S ním bude úzce spolupracovat i Drobilův úřad.

Hlavním cílem plánu je zajistit, aby Česko v roce 2020 krylo zhruba 13,5 procenta své spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. K tomu se země zavázala v rámci Evropské unie. V současné době pokrývá ze slunce, větru nebo biomasy necelých sedm procent.

Plán má určit maximální roční limity pro instalování jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů a namíchat tak "optimální energetický mix". "Budou-li tyto hodnoty překročeny, bude možné přistoupit k omezení či zrušení finanční podpory příslušných obnovitelných zdrojů," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Právě to je jeden z hlavních důvodů, proč se o podobu akčního plánu ještě svádí bitva. Především majitelé slunečních elektráren se obávají, že by přišli o obrovské zisky. Ty ovšem podle ekonomů i politiků mají hlavně díky přehnaně vysokým výkupním cenám solární energie. Podnikatelé ve fotovoltaice nyní tvrdí, že by limit z akčního plánu rozvoj obnovitelných zdrojů zastavil.

Návrh kritizují také ekologická sdružení Duha a Calla. Podle nich například zanedbává přípravu přenosových sítí na přibývání zelené energie a také nepočítá se zákonem na podporu výroby tepla z těchto zdrojů. "V plánu chybí opatření, která by umožnila, aby nezůstal jen na papíře," prohlašuje Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Česko a zelená energie

13,5% spotřeby energie má Česko pokrýt z obnovitelných zdrojů do roku 2020. V současné době je podíl "zelené energie" pod sedmi procenty.

AUTOR: Martin Mařík

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů