Úterý, 16. dubna 2024

Nová publikace Veroniky: Účinky výfukových plynů z automobilů na lidské zdraví

7. září 2010 byla veřejně představena nová publikace Ekologického institutu Veronica jejímž autorem je MUDr. Miroslav Šuta, odborník dlouhodobě se věnující vlivům životního prostředí na zdraví lidí.

Nová publikace Veroniky: Účinky výfukových plynů z automobilů na lidské zdraví

Jedná se o třetí, aktualizované a doplnění vydání publikace, která shrnuje informace o zdravotních dopadech více než desítky chemických látek a jejich skupin, které jsou obsaženy ve výfukových plynech automobilů. Představení proběhne v rámci semináře Chemické látky a životní prostředí, který se uskuteční v Praze, na Novotného lávce od 16 hodin (pozvánka na seminář zde: http://www.veronica.cz/?id=3&i=727&detail=ano).

"Znečištění ovzduší představuje v České republice i v mnoha částech Evropy nejvýznamnější ekologický problém poškozující zdraví lidí. V zemích EU následky vdechování znečištěného vzduchu předčasně zabíjejí asi 370 tisíc lidí ročně. Podle údajů Evropské komise zkrátí znečištěné ovzduší každému z obyvatel EU život v průměru o 9 měsíců, České republice o více než 10 měsíců. V mnoha městech jsou přitom dnes právě automobily hlavním příčinou znečištění ovzduší," uvádí autor publikace MUDr. Miroslav Šuta.

Automobilové exhalace jsou v publikaci rozděleny do čtyř základních skupin podle svých účinků na lidské zdraví - na látky postihující hlavně dýchací cesty, látky s toxickými účinky a na rakovinotvorné látky. Nově jsou v textu zahrnuty i skleníkové plyny, a to vzhledem k prokazatelně negativním zdravotním dopadů planetární změny klimatu. Autor publikace čerpal z více než stovky odborných publikací a pro potřebu neodborníků je text doplněn i stručným slovníčkem vysvětlujícím použité odborné termíny.

Ekologický institut Veronica vydává publikaci v rámci projektu Dva v jednom aneb Ochrana klimatu a ovzduší v obcích, který je finančně podpořen nadací OAK Foundation, Státním fondem životního prostředí a Ministerstvem životního prostředí ČR. "Chceme nabídnout odbornou publikaci, ve které pracovníci veřejné správy, novináři, experti, ale i studenti nebo zájemci z řad veřejnosti mohou získat přehled současného stavu poznání o vážných dopadech automobilových zplodin na zdraví lidí," uvedla Romana Košťálová z Ekologického institutu Veronica.

Zájemci si tištěnou verzi publikace mohou objednat e-mailem na adrese vendula.tomkova@veronica.cz, elektronickou verzi publikace si ve formátu PDF mohou bezplatně stáhnou na internetové stránce www.veronica.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů