Čtvrtek, 28. března 2024

Po protržení odkalovací nádrže v Maďarsku nejméně čtyři mrtví

Bilance pondělní ekologické havárie na západě Maďarska, kde se protrhla hráz odkalovacího jezera u velké hliníkárny ve městě Ajka, vzrostla na čtyři mrtvé. Mezi nimi jsou dvě děti. Nejméně čtyři další osoby úřady nadále pohřešují, informovala dnes agentura MTI. Jedovatá látka dál z jezera uniká. Vláda v oblasti vyhlásila stav ohrožení.

Po protržení odkalovací nádrže v Maďarsku nejméně čtyři mrtví

Video: http://multimedia.ctk.cz/cs/video/document/3887879/po-ekologicke-havarii-v-madarsku-nejmene-ctyri-mrtvi

Toxický kal, který obsahuje těžké kovy, také způsobil zranění desítkám lidí. Přibližně 90 osob bylo hospitalizováno s chemickými popáleninami. Šest lidí utrpělo vážná poranění. Chemikálie mohou poranit oči, ohrožují také dýchací cesty a trávicí ústrojí.

Všichni mrtví byli z nedaleké obce Kolontár. Poslední oběť, jednoměsíční dítě, které strhl proud kalu, byla nalezena dnes ráno. Druhou dětskou obětí je tříletá sestra nemluvněte.

Z nádrže vyteklo až milion kubických metrů červeného kalu, který zaplavil části obcí Kolontár a Devecser. Kal pronikl i do dalších tří obcí. Havárií je nyní postiženo území o rozloze 40 kilometrů čtverečních. Své domovy muselo opustit na 400 lidí.
kal hliník
Premiér Viktor Orbán na tiskové konferenci řekl, že nic nenasvědčuje tomu, že by příčinou havárie byla přirozená příčina, spíš jde o lidskou chybu. Ujistil, že radiační zamoření oblasti nehrozí. Ministr vnitra Sándor Pintér uvedl, že z nádrže již nic neuniká. Podle něho zatím nejsou zasaženy zdroje pitné vody a je dobrá šance, že se kal nedostane do řeky Dunaj.

Hliníkárenská společnost MAL, které zařízení v Ajce patří, v dnešním prohlášení uvedla, že začala s opravou protržené hráze a že v jímce zůstalo 96 až 98 procent kalu. Firma dále tvrdí, že přísně kontrolovala všechny technologické postupy a že nemohla odhalit blížící se havárii. "Poslední inspekce na místě v den neštěstí a poslední analýzy vodních vzorků odebraných z hráze kaliště neodhalily žádné známky katastrofy," cituje MTI z prohlášení.

Ekologická organizace Greenpeace ale vidí jasnou odpovědnost na hliníkárenské společnosti. Podle ředitele maďarské pobočky organizace Zsolta Szegfalviho, který přijel na místo, je zcela zřejmé, že nádrž byla přetížena. "Na snímcích ze satelitu je vidět trhlina na hrázi již den před jejím protržením," řekl.

Ministerstvo životního prostředí dnes oznámilo, že s okamžitou platností provoz MAL pozastavuje.

madarsko havariePříčina havárie nebyla zatím oficiálně stanovena. Resort životního prostředí nicméně uvedl, že se prověřuje podezření, že závod skladoval v laguně více kalu, než bylo povoleno. Nevyloučil ani vadu na jímce nebo případné poškození dna přetížením. Svou úlohu mohly sehrát i vydatné deště.

Katastrofa ohrožuje podle Zoltána Illése z ministerstva životního prostředí tisíce lidí na území o rozloze tisíců kilometrů čtverečních. Toxické látky zničily místní faunu a pronikly do řeky Marcal. Odtud by se mohly dostat i do Ráby a dále do Dunaje, do kterého Rába ústí.

Záchranáři vylili do řeky Marcal kyselou tekutinu, která má zásaditý kal zneutralizovat. Armádní vrtulníky rozprašují neutralizační činidla. Na zastavení kalu bylo použito několik tun sádrovce.

Situace v postižené oblasti je složitá. Dodávky vody, elektrické energie a plynu byly dopoledne téměř všude přerušeny. Na některých místech byly až dvoumetrové nánosy kalu.

Na pomoc s pátráním po nezvěstných se už v pondělí vydali slovenští záchranáři s cvičenými psy, napsal na svém webu slovenský deník Sme.
Podél řeky Marcal a přilehlého potoka Torna byl podle ochranářů a vodohospodářů vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň nebezpečí. Maďarská vláda vyhlásila v západomaďarských župách Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas stav ohrožení.

Místní ekologové tvrdí, že vládu upozorňovali na rizika odkalovacích lagun již několik let. Zpráva z roku 2003 udává, že v jímkách tehdy bylo uskladněno 30 milionů tun kalu. Zdejší nádrže jsou podle aktivistů největší skládkou červeného kalu. Při získání jedné tuny hliníku z bauxitu vzniknou údajně dvě tuny toxického odpadu.

Podle prvních odhadů vznikly škody ve výši pět až deset milionů eur (122 až 245 milionů korun), píše agentura AFP.

aika hlinikarna

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů