Čtvrtek, 28. března 2024

Ostravané dostanou na třídění odpadu zdarma speciální tašky

Zhruba 4000 ostravských domácností dostanou do poloviny prosince speciální tašky na třídění skla, papíru a plastů. Společnost OZO Ostrava, která se ve městě stará o odpadové hospodářství, je bude roznášet v městských obvodech Poruba, Jih a Třebovice. Jejich obyvatelům tak chce usnadnit třídění odpadu.

Ostravané dostanou na třídění odpadu zdarma speciální tašky

Pokud se projekt osvědčí, celkem 60.000 tašek získají postupně všechny domácnosti v Ostravě. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti Karel Belda.

Cílem projektu je to, aby se třídění odpadu stalo pro Ostravany přístupnější a pohodlnější. "Série tří tašek, na nichž jsou zároveň natištěny informace o tom, co do nich patří a nepatří, bude v domácnostech praktickou pomůckou," míní Belda. Společnost chce zároveň snížit množství odpadu, které končí na skládkách. "Právě v domácnostech se rozhoduje o tom, zda se příslušná věc stane materiálem, energetickou surovinou nebo odpadem," dodal.

První kroky projektu


Trojici pevných a omyvatelných plastových tašek začne OZO Ostrava rozdávat zdarma v pondělí. Pro pilotní půlrok si společnost vybrala Třebovice se zástavbou rodinných domů, Porubu se staršími bytovými domy a sídliště Dubina v Ostravě-Jihu, kde převažují panelové domy.

Po šesti měsících projekt vyhodnotí pomocí ankety mezi obyvateli. Množství vytříděného odpadu během tohoto období společnost zjistí také vážením kontejnerů v dotčených lokalitách před užíváním speciálních tašek, během něho i po něm.

"Pokud projekt ukáže, že Ostravané začali díky taškám třídit více a poctivěji, plánujeme jejich distribuci do všech domácností ve městě," řekl Belda s tím, že celý projekt, realizovaný společně s městem, by si pak vyžádal až šest milionů korun.

Efektivnější třídění s kalendářem



Podle starosty Ostravy-Třebovic Františka Šichnárka mají speciální tašky v Třebovicích šanci uspět. "Lidé jsou u nás zvyklí třídit odpad. Některé kontejnery se musejí vyvážet i dvakrát týdně," řekl novinářům. Obvod byl podle něho jedním z prvních, kde se v minulosti objevily plastové sběrné kontejnery.

Lidé, kteří tašky dostanou ještě letos, se mohou zapojit také do takzvaného kalendáře třídění odpadu, který najdou také na webových stránkách společnosti www.ozoostrava.cz. "Budou vyplňovat, jak často a kdy separovaný odpad vynášejí. Chceme tak zjistit, kterého odpadu produkují nejvíce, jak často máme separační kontejnery vyvážet a kam jich je třeba umístit více," dodal ředitel.

Kampaň v plném proudu


Rozdáváním tašek pokračuje OZO Ostrava v letošní kampani na podporu třídění odpadu. Do června společnost zajistila zhruba 1140 stanovišť s barevnými kontejnery, které umístila průměrně na každou druhou ulici tak, aby lidé nemuseli separovaný odpad nosit více než 300 metrů. Na takzvaná separační hnízda vynaložila 17,5 milionu Kč.

V září zveřejnila na bilboardech a plakátech, že Ostravané svému městu vydělali tříděním odpadu přes 23,8 milionu korun. O měsíc později vydala brožuru Kam s odpady, kterou dostali obyvatelé města do svých schránek. Distribuce tašek je tak letos čtvrtým krokem rozsáhlé kampaně.

Množství vytříděného odpadu v Ostravě v letech 2006 až 2009 (v tunách):

2006 2007 2008 2009
papír 1188 1500 1751 3300
plasty 1644 2072 2353 2819
sklo 1424 1711 2024 2204


Zdroj: OZO Ostrava
Hana Halfarová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů